3 tény, amit eddig még biztosan nem tudtál a csokiról!

A csokiról az emberek általánosságban meglepően hiányos ismeretekkel rendelkeznek. A legtöbben bizonyára csak azt tudják róla, hogy barna, finom és a lehető legideálisabb nassolnivaló, ha gyorsan szeretnénk egy kis energiát kapni, esetleg felvidulni. Általánosságban elterjedt az a tévhit is, hogy a csoki egészségtelen étel, ami csak részben helytálló állítás, hiszen az ízletes tejcsokoládék valóban nem túl egészségesek, ellenben az étcsokoládék tele vannak immunerősítő antioxidánssal, hovatovább a zsírégetésben is segítenek.

Ezek általánosságban olyan tények, illetve tévhitek voltak, amelyeket vélhetően mindenki ismer, illetve hallott már a csokoládé kapcsán, azonban ezek még mindig csak a legalapvetőbb ismereteknek tekinthetők, hiszen az emberiség már évszázadok, sőt évezredek óta ismeri a csokoládét ilyen vagy olyan formában, így rengeteg olyan tulajdonságára derült már fény, amelyeket kevesen ismernek. Az alábbiakban kötetlenül összegyűjtöttük azt a három leginkább megdöbbentő érdekességet, amit az emberek többsége garantáltan nem tud a csokoládéról.

  • A csokitól nem hízol el! Mástól viszont igen! – Mi a megoldás akkor?

A termékenység szimbóluma

Szinte senki sem tudja, de a kakaóbabból elsőként a maják készítettek olyan ízletes finomságot, ami a csokoládé tulajdonképpeni ősének tekinthető. A korához mérten lényegesen fejlettebb civilizáció azonban nem nassolásként tekintett a csokoládéra, hanem egyfajta afrodiziákumra, ami a termékenység szimbóluma is lett egyben. A kakaóbabból készült finomságot többnyire italként fogyasztották, amit a termékenység istennője után Ixcacao néven emlegettek. (Egyes források szerint így ragadt rá a növényre is a kakaó elnevezés).

3 tény, amit eddig még biztosan nem tudtál a csokiról!

3 tény, amit eddig még biztosan nem tudtál a csokiról!

A majáknál a csokoládé, pontosabban annak az őse az egészség és a termékenység megtestesítője volt, és érdekesség, hogy eszükbe sem jutott édessé vagy cukrossá tenni – nem is ismerték akkor még a cukrot –, hanem tört chilivel és különféle fűszerekkel ízesítették. Ezt a hagyományt mind a mai napig több, főként Mexikóban ismert csokoládé meg is őrizte!

A csókolózásnál is jobb

Egy amerikai kutatócsoport bizonyította be nemrégiben, hogy a csokoládé milyen elképesztő mértékű átalakítást végez a szervezetünkben az elfogyasztást követően. Kiderült ugyanis, hogy körülbelül négyszer annyi endorfin szabadul fel a szervezetünkbe a csokoládétól, mint egy nagyon heves csókolózás során. Meglepő továbbá, hogy a csokoládé fogyasztása a pulzust is képes megemelni, így egy extrémen finom csokoládé 60-ról akár 140-re is emelheti a pulzus mértékét.

A fogszuvasodás ellen

A magas cukortartalmú csokoládéról köztudott, hogy nagyon árt a fogaknak, de érdekesség, hogy a magas kakaótartalmú étcsokoládék esetében ez az állítás nem helytálló. A kakaóbabban ugyanis olyan összetevők és ásványi anyagok találhatók, amelyek képesek meggátolni a fogszuvasodást, illetve a cukor kártékony hatását. Kár, hogy a tejcsokoládéban már olyan kevés a kakaóbab, hogy ezt a hatást képtelen kifejteni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: