5 alapszabály, ha vidéki stílusú konyhát szeretnél

Bizonyára mindenki ápol kisebb vagy nagyobb emlékeket vidéki vakációkról és nyaralásokról, amikor a nagyszülőknél, vagy más rokonoknál a konyhába lépve megcsapta őket az a kellemes miliő, ami csak és kizárólag az ilyen vidéki helyiségekre volt jellemző.

Noha kevesen tehetik meg azt, hogy városi otthonuk mellett egy vidéki kis házat is fenntarthassanak, de mégis sokan vágynak arra, hogy igazán vidéki stílusú konyhájuk legyen. Amennyiben te is ezek közé tartozol, és szeretnéd így berendezni saját konyhádat, akkor érdemes betartanod az öt legfontosabb alapszabályt.

1. Festett fabútorok

Ha visszaemlékszünk a vidéki konyhákra, bizonyára az egyik legfontosabb dolog, ami azonnal eszünkbe jut, az a hatalmas konyhaszekrény, ami általában tömör fából készült, és rendre valamilyen rikító színre volt lefestve, esetleg natúrra volt csiszolva. Az első lépés tehát az, hogy vásároljunk magunknak egy valódi fából készült konyhaszekrényt, amit vagy meghagyunk natúrnak, vagy lefestünk tetszőleges színre. Figyeljünk arra, hogy mindig matt színeket alkalmazzunk, hiszen ez is a vidéki stílus egyik alapja. Ha a szekrényen nincs fogantyú, esetleg nem túl vidéki, akkor váltsunk, és válasszunk kis kerek ajtónyitó gombokat, esetleg egyszerűbb kovácsoltvas fogantyúkat.

Vidéki konyhába nem illik tapétázni, de ha mégis kell, nézz körül itt: www.tapetawebaruhaz.hu

2. Legyenek polcok

5 alapszabály, ha vidéki stílusú konyhát szeretnél

5 alapszabály, ha vidéki stílusú konyhát szeretnél

Egy vidéki konyhában mindig nagyon hangsúlyos szerepet kapnak a polcok, hovatovább a komplett polcrendszerek. Az emberek ezen tárolták hűvösebb konyhák esetén a kompótot vagy a dzsemet, de általában inkább a kisebb családi emlékek, vásárfiák és egyebek kaptak itt helyet, amivel sokkal meghittebbé vált az adott helyiség. Egy polcrendszer – természetesen tömör fából – azonnal otthonosabbá teszi a konyhát, ezen felül pedig rengeteg hasznos helyet is felszabadít.

3. Hatalmas asztal

Noha a mai konyhákat az aprócska, hajtogatható asztalok jellemzik, egy vidéki konyhában ez nem állja meg a helyét, mert mindig kell egy külön faasztal, amit helytakarékosság miatt akár egy külön konyhaszigetként is felépíthetünk, ám ilyenkor is ügyeljünk arra, hogy megmaradjanak a jellegzetességek. Legyenek például vaskosak a lábak, fiókok a lap alatt, és természetesen a festésről se feledkezzünk meg!

4. Maradj mindig természetes

Egy vidéki konyha kétféle lehet. Vagy teljesen abnormális színezetekkel rendelkezik – noha ez inkább a szocializmus korszakát idézi –, vagy teljesen természetes színek és alapanyagok jellemzik. Kerüljük a műanyagot, és rejtsük el a lehető legjobban a háztartási gépeket – például kis függönyökkel a jobb összhatás érdekében.

5. Ügyelj az apróságokra is

Egy vidéki konyhánál nagyon fontosak az apróságok is! Példának okáért válasszunk mindig valami régimódi terítőt, lehetőleg kockásat, és próbáljunk meg minél több kézműves terméket alkalmazni például a fűszerek vagy egyebek tárolására. Az ilyen kis apróságok teszik majd igazán teljessé az összképet.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: