A dugulások leggyakoribb okai

A dugulásnak számtalan különféle oka lehet, így sokan nem is tudják, de még csak nem is sejtik, hogy rendszeresen karban tartott toalettjük vagy lefolyójuk mitől is tömődhetett el. A probléma forrása leginkább abban gyökeredzik, hogy nagyon sokan a lefolyók tisztítását elintézik annyival, hogy megtisztítják annak környékét, ezáltal szépen kitisztítják a WC csészét, valamint a mosdótálat.

Azonban arra nem gondolnak, hogy ha a lefolyócsövek nem tiszták, azok nincsenek hasonló módon karban tartva, akkor egyrészt dugulás keletkezik, másrészt az említett berendezések sem lehetnek makulátlanul tiszták, hiszen a szennyvíz gyakran visszafolyik, kifröccsen, lassabban folyik le és így tovább.

A figyelmetlenség a leggyakoribb ok

  • Így szüntesse meg házilag a dugulást: megnézem

A dugulásért az esetek döntő többségében nem a rosszul felépített rendszer, mint inkább az emberi mulasztás a felelős, legyen az akár figyelmetlenség, akár feledékenység, ami abból áll, hogy oda nem illő anyagok kerülnek a lefolyóba, esetleg elmarad azok rendszeres tisztítása. Ezen túlmenően a dugulás leggyakoribb okaiként általában a lefolyórendszerbe bejutott ételmaradékok és zsírok a felelősek, hiszen a zsírt hajlamosak vagyunk felmelegített, ezáltal cseppfolyós állapotban leengedni a lefolyón, de arra nem gondolunk, hogy az odabent, a hideg hatására megdermed és lerakódik.

A dugulások leggyakoribb okai

A dugulások leggyakoribb okai

Nem árt azonban tisztában lenni azzal, hogy gyakran éppen az okozza a legnagyobb dugulást, amit azért vetettünk be, hogy megelőzzük vele annak kialakulását. Ilyenek például a különféle mosogatószerek, illetve tisztítószerek. Sokan ugyanis akár megelőzési célzattal, akár már részleges dugulás esetén hajlamosak a sűrű, folyékony anyagokat a lefolyóba önteni, amelyek maró hatással kis koncentrációban nem rendelkeznek, ezáltal inkább egyfajta segítő közeget hoznak létre a dugulásdarabkák között. Ezek a kis darabkák ebből kifolyólag összetapadnak, és végül egy óriási torlasz jön létre.

A magunk ellenségei vagyunk?

A legnagyobb baj általánosságban ott kezdődik, hogy az emberek jelentős része egyszerűen nem hajlandó még csak beleolvasni sem a különféle lefolyótisztító szerek irányelveire, illetve felhasználási javaslataiba. Kis túlzással, csak megvásárolják, és ahogy kedvük tartja, alaposan telenyomják a lefolyót a különféle vegyszerekkel, figyelmen kívül hagyva például a hígítási arányt, ami ebből a szempontból rendkívül fontos.

Természetesen nem csak a lefolyótisztítók viselkednek így, hanem a különféle szappanos kozmetikai szerek, tusfürdők és samponok is, amelyek vegyi anyagaiknak köszönhetően megdermednek a lefolyóban, és a leengedett egyéb anyagokkal együtt – például ilyen a haj is – áthatolhatatlan, sűrű dugulássá állnak össze. Mielőtt tehát bármit leengednénk a lefolyóba, gondoljuk át jó alaposan, hogy azzal mekkora kárt tehetünk, ha nem tartunk be bizonyos alapszabályokat – példának okáért a zsír leengedésével kapcsolatban.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: