A fehér fogak egyáltalán nem természetesek

A közhiedelemmel ellentétben a fehér nem a fogak természetes színe. Az egészséges, természetes fogak rendkívül finom sárga, barna vagy szürke árnyalatúak, de soha nem hófehérek.

A fogak színe genetikailag meghatározott, és a különböző emberek között, sőt még ugyanazon személy fogai között is nagyfokú eltérés lehet. A Sanitas szerint az árnyalatot elsősorban a dentin határozza meg, amely a zománc alatti második szöveti réteg, ugyanis a zománc valójában áttetsző. Ennek ellenére a fogak elszíneződhetnek a felszínen lévő foltok vagy a fog belsejében bekövetkező változások miatt.

A fogelszíneződések típusai

A fogak elszíneződésének három fő típusa létezik. Az egyik akkor fordul elő, amikor a fog külső rétege, a zománc elszíneződik. Ez a kávé, bor, kóla vagy más italok miatt történhet meg, de bizonyos ételek és a dohány is rossz hatással van a kellemes mosolyra, írja a Fehér Dental.

Az is elszíneződéshez vezet, amikor a fog belső szerkezete, a dentin elsötétedik vagy sárga színt vesz fel. Ilyenkor a leggyakoribb okok közé tartozik a korai gyermekkorban a fluoridnak való túlzott expozíció, a terhesség második felében az anya által alkalmazott bizonyos antibiotikumok, vagy a fogat ért traumák.

feherfogak

Végül, meg kell említeni az életkort is, ami külső és belső tényezők kombinációja. A fogazat idővel természetes módon sárgul, és a fogakat borító zománc az életkor előrehaladtával elvékonyodik, így ez is elszíneződéshez vezet.

Miért lesznek foltosak a fogak?

A fogfoltok számos okból előfordulhatnak. A fogzománc romlása sárgábbá teszi a fogainkat. A savas ételek, a fogcsikorgatás vagy a nagy erővel történő fogmosás roncsolhatja a fogzománcot, és fogaink elveszíthetik természetes színüket. Másrészt, az olyan élelmiszerek, mint a kávé, az alkohol vagy az olyan szokások, mint a dohányzás, barnává teszik a fogainkat.

Végül, fehér foltok is megjelenhetnek a fogainkon, ha azok mészmentesítettek. Ez figyelmeztető jel lehet arra, hogy a fogunk a jövőben szuvas lesz. Ugyanakkor a fluoridot tartalmazó termékek nem megfelelő használata a gyermekeknél szintén fehér foltokat okozhat.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: