A kémények építésének menete

Ahány kémény, annyiféle építési módszer. Ez általános igazság, amennyiben a kéményépítés módját és praktikáit keressük, hiszen az ilyen füstelvezető rendszerek több szempont szerint csoportosíthatók, ezáltal számtalan tényező befolyásolhatja, hogy milyen kéményt is szeretnénk felépíteni, de az ilyen építményeket általánosságban az építőanyag tekintetében tudjuk csoportokra osztani, ellenben az építés menete nagy általánosságban mindegyiknél hasonló alapokon nyugszik.

A falazott kémény építése

Az egyik leggyakoribb kéménytípus Magyarországon még mindig a falazott kémény, ami gyorsan és könnyedén felhúzható, hátránya azonban, hogy a korom nagyon könnyen megtapadhat benne, mert lényegében egy négyszögletes keresztmetszetről van szó, amit természetesen kivédhetünk belső falazással úgy, hogy a kémény huzatossága ne romoljon el. A falazott kéményekhez minden esetben kisméretű, tömör és egyben nagy szilárdságú, első osztályú, égetett mészszegény téglát használunk. Ez nem csak a tűzvédelmi előírások miatt fontos, hanem azért is, hogy megmaradjon a kémény füsttömörsége. Fontos kiemelni, hogy ma már olyan fejlettek a téglagyártási technológiák, hogy a lyukacsos téglák között is találunk erre alkalmasakat.

A kéményhez ezen felül fontos, hogy megfelelő habarcsot keverjünk. A legjobb mindig a Hf10-es jelölésű mészhabarcs, amelynek kikeverésénél fontos, hogy homokkal keverjük össze a nagyobb szilárdság és a precízebb munka érdekében, a füstelvezetést ugyanis mindig mérnöki precizitással kell megvalósítani.

Leier kémény

Leier kémény

Az építés kapcsán fontos kiemelni, hogy a falazott kémények mindig egy külön alapra kerülnek felépítésére, de ha van rá mód, akkor a kéményt mindig inkább a födémre tegyük – már amennyiben az megfelelő terhelési méretezéssel készült korábban, és kielégíti a tűzbiztonsági feltételeket is. A kémény pillérjének az alapozása mindig az épület alapozásával egy síkban legyen, és kapjon megfelelő szigetelést. Maga a kémény kürtője 40 centiméteres magasságból kell induljon – addig tehát tömör alapanyagot használunk –, és ide építjük be az első kéményablakot is, majd utóbbiból minden szinten alkalmazunk egyet a kémény tisztíthatóságának érdekében.

Olyan, mintha falat építenénk

A kémény építése összességében olyan, mintha falat építenénk, ugyanakkor nagyon fontos, hogy miközben egy sor téglára egy sor habarcsot kenünk, folyamatosan ügyeljünk a vízszintre merőlegesen és függőlegesen is. Egy kémény esetében ugyanis maximum néhány milliméter eltérés megengedett a kezdőponttól a kivezető nyílásig. Ez fontos nem csak a ház szerkezetének tekintetében, hanem a tetőfedők számára is. Miután elhagytuk a kürtőt, a kéményt egészen a legfelső szintig – ez mindig a tető legmagasabb pontjához viszonyított 20-30 centit jelenti – építjük fel úgy, hogy egy sor téglára egy sor habarcsot kenünk, majd az építményt az úgynevezett kéménysapkával zárjuk le, amihez külön zsalut építünk a kémény tetején, és erős betonnal öntjük ki azért, hogy a természeti erők ne tudjanak kárt tenni kéményünkben.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: