A kezdő sportolók rettegett nyavalyája: az izomláz

Ha most kezdünk bele a sportolásba vagy egy teljesen új mozgásformát próbálunk ki, valószínű sűrűn fogunk még találkozni az izomlázzal. Ilyenkor ez egy teljesen természetes jelenség, de fontos, hogy azért figyeljünk oda annak mértékére. Ez a kellemetlen érzés általában az edzést követő 1-2 napban jelentkezik, majd fokozottan múlik el.

Az izmok fájdalma, főleg egyes mozdulatok kivitelezése során teljesen normális, ám ha ez az érzés több napon át tart vagy esetleg erősödni is kezd, akkor fennáll az izomsérülés veszélye, mellyel mindenképpen orvoshoz kell fordulni. Izomláz során az izmokban tompa, feszítő fájdalom lép fel, mely érintésre még érzékenyebb. A legújabb kutatások szerint az izomláz kiváltói olyan mikroszkopikus szakadások, amelyek az izomrostokban lépnek fel.

Sport Egyesület Kereső

Pihentessünk vagy edzünk rá az izomlázra?

Rengeteg kezdő sportolóban felmerül az a kérdés, hogy ha egy keményebb edzés után, másnap erős izomlázat érzünk, akkor érdemes-e egy nap pihenést adni szervezetünknek vagy éppen hogy rá kéne erre dolgozni? Több kutatás bizonyítja azt, hogy a korai idegi adaptáció miatt az apró sérülések nem fognak tovább romlani, így a regenerációt sem fogja késleltetni.

izomlaz

A mozgást tehát nem kell teljesen kihagyni az izomláz gyötörte napunkból sem. Ilyenkor érdemes lehet elmenni, úszni vagy valamilyen kiegyensúlyozott, nyújtó gyakorlatokat végezni. Ezenkívül van néhány olyan praktikus megoldás, mely segít nekünk abban, hogy a kellemetlen izomlázunknak hamarabb búcsút tudjunk mondani.

Az egyik ilyen tipp a hideg-meleg vizes váltott zuhanyzás, de emellett segíthet egy alapos masszázs, szaunázás vagy a borogatás is. Bevethetjük a gyulladáscsökkentő hatású krémeket vagy akár gyógyszereket. Sokak szerint jó, ha ilyenkor fogyasztunk olyan élelmiszereket, melyekben gyulladáscsökkentő, antioxidáns vegyületek is megtalálhatóak, hiszen ezek is segíteni fognak nekünk, hogy enyhíteni tudjuk ezt a tompa fájdalmat. Ilyen lehet az almaecet, a 100%-os alma vagy meggy lé.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: