A medence fűtésének lehetőségei

Noha egyre melegebbek hazánkban a nyarak, a tavaszi és az őszi szezon még mindig elég hűvös ahhoz, hogy egy úszómedence meglehessen beépített fűtés nélkül, így kijelenthető, hogy Magyarországon egy úgynevezett összkomfortos medence mellé muszáj fűtési lehetőségről is gondoskodni.

A víz hőmérséklete ugyanis nyilván alapjaitól befolyásolja az úszás élményét. Egy medence fűthetősége elengedhetetlen kisgyermekes családoknál, ízületproblémás idősebb embereknél, a kinti hőingadozások kiküszöbölésének érdekében, de leginkább azért, hogy ki lehessen tolni a medencével a fürdési szezont.

Ajánlott még a medencefűtés olyan beltéri medencék esetében, ahol a 30 Celsius fok feletti vízhőmérséklet az elvárt szint, ami főként azért szükséges, mert szeretnénk például kényelmesen ellazulni benne. Ehhez legalább 34-35 fokos víz szükséges, amit más módon értelemszerűen nem érhetünk el. A vízfűtés által az úszómedence kihasználtsága akár duplájára is növekedhet, miközben az üzemeltetési költség legfeljebb 20 százalékkal növekszik meg. Hogy mégis milyen medencefűtési lehetőségek léteznek? Az alábbiakban ezt vettük sorra:

Elektromos fűtőpatronos vízfűtés

A fűtőpatronos megoldás legnagyobb előnye az, hogy nagyon olcsó a beépítési költsége, ezen túlmenően nincs szükség szinte semmiféle különleges feltételre ahhoz, hogy a módszer megvalósítható legyen, a feltételei tehát a legtöbb medencénél a kivitelezők rendelkezésére állnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ennél a fűtési módszernél a hőmennyiség előállítási költsége magasabb a többi technológiához képest, és a fűtőteljesítmény sajnos erősen korlátozott.

Ezt az alternatívát főként kültéri medencék vizének fűtésére ajánlják olyan esetben, ha nincs a közelben egy a lakóház fűtésére is szolgáló kazán. Ilyen esetekben ugyanis egy külön fűtővíz vezetéket építhetünk ki a medence gépházához, ami így képes akár egy 50 köbméteres úszómedence vizét is megfelelő mértékben felmelegíteni, noha ennek a megoldása is költséges, illetve bonyolult is egyben.

A medence fűtésének lehetősége pl. a medencefedés (fotó: www.lordsofpool.hu)

A medence fűtésének lehetősége pl. a medencefedés (fotó: www.lordsofpool.hu)

Hőcserélős vízfűtés

A hőcserélős vízfűtés bármilyen méretű és típusú medence esetében könnyedén telepíthető. Egy kazánról működtethető szisztémáról van szó, amelynek fűtőteljesítménye a legtöbb megoldáshoz képest a legjobb, ezáltal akár forró vizet is előállíthatunk vele a téli időszakban, miközben üzemeltetése relatíve olcsó. Noha a technológia telepítése és kiépítése műszakilag egy kissé bonyolult és költséges, de hosszabb távon garantáltan megtérül majd.

Vízfűtés napenergiával

A környezetbarát módszerek közül a napenergiával való vízfűtés az egyik legnépszerűbb, ezen túlmenően pedig ez garantálja a legtöbb lehetőséget is. A legkézenfekvőbb módszer ezen a téren a közvetlen hőátadással rendelkező, fekete műanyagcsövekkel működtetett rendszer, amelynek lényege, hogy a medence vizét egy szűrő-forgató szivattyú által összekötik a kollektorral, ezáltal az a cirkulálás során folyamatosan átadja a víznek a Napból begyűjtött hőenergiát.

Hőszivattyús vízfűtés

A legkomplexebb megoldás a vízfűtés kivitelezésére, aminek utólagos beépítésére nincs lehetőség, csak és kizárólag úgy, hogy már a kezdetektől úgy terveztük meg a medencét, hogy ezt a környezetbarát módszert alkalmazzuk hozzá. A hőszivattyú a föld hőenergiáját használja fel fűtéshez, és sikeresen alkalmazzák többek között házak fűtésére is, így mi sem természetesebb annál, minthogy úszómedencéknél is nagyon jó hatásfokkal alkalmazzák, hovatovább, akár nagyobb méretű medencék esetében is nagyon hatásosan működtethető.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: