A szakítás különböző fázisai

A szakítás és a vele járó időszak mindenki számára hordozhat nehézségeket. A meg nem valósítható közös álmok üveggömbként törnek össze bennünk, majd bombáznak minket a szűnni nem akaró kérdések és a vádak. Pszichológusok szerint a szerelmi kapcsolat lezárása nagyon hasonlít a gyász folyamatához.

Ha te is kíváncsi vagy arra, hogy milyen fázisokon kell keresztül mennünk, amikor fel akarjuk dolgozni a kapcsolatunk végét, tarts velünk és olvasd el alábbi összefoglalónkat!

Meg nem válaszolt kérdések

Miért tette ezt velem? Talán én is hibáztam valamiben? Hogy engedhettük ezt megtörténni? Voltak jelek, amelyekből már sejtenem kellett volna valamit? Ilyen, és ezekhez hasonló kérdések kavarognak a szakítás után a fejünkben. A miértre persze nagyon nehéz ebben a szakaszban reális választ adni, de mindenképpen érdemes vele próbálkozni. Sokat tanulhatunk ugyanis azokból a dolgokból, amelyek a kapcsolat végéhez vezettek.

A legjobb ilyenkor, ha van egy olyan személy, barát, rokon vagy bárki más, akivel le tudunk ülni és nyugodt körülmények között megtárgyalhatjuk vele a problémáinkat. Egy harmadik ember jó tanácsokat adhat, mivel kívülállóként látja az eseményeket.

Az el nem fogadás

Talán ez a szakítás legnehezebb pillanata. Nem és nem és nem! Ha törik, ha szakad, akkor sem engedem el! Sokan tévesen azzal hitegetik magukat, hogy a kapcsolatuk még megmenthető. Most majd mindent máshogy csinálunk, jobban figyelünk egymásra stb…

Az elválásnak azonban általában mélyebb okai vannak. Ha a párunk kimondja, hogy nem kíván többet velünk lenni, azon az érzésen már alig, ha lehet változtatni. Ezért jó, ha ezt a szituációt mindenki, minél előbb elfogadja. Nem szabad homokba dugni a fejünket, mert attól még a porrá égett boldogság nem fog főnixmadárként újjászületni.

5jel

Ígérgetés

A lehetetlen megtörténte után jönnek az ígérgetések. Megváltozom, ígérem! Mindent jobban csinálok majd, csak fogadj vissza! Ám ezzel a magatartással félő, hogy magunkat is megsértjük. És ez jelenti a kulcsszót is a történethez, hiszen mindig meg kell őriznünk a méltóságunkat! Különösen egy olyan ember miatt, aki meg sem érdemel minket, nem szabad alább adnunk az elveikből.

Ráadásul tudjuk, hogy ami eddig sem ment, az ezután sem fog. Üres ígéreteket tenni tehát a dolog elodázása csupán. Időt nyerhetünk, de megoldást nem! És kinek éri ez így meg? Senkinek sem!

Egy nagy lépés vissza

Ezt a fázist akár zárójelbe is tehetnénk, ugyanis csak akkor következik be, ha az ígérgetéseknek köszönhetően a párok új próbát tesznek egymással. A szakemberek viszont óvva intenek ettől, mivel a tapasztalatok azt mutatják, hogy ugyanolyan kudarcokba fognak ütközni, mint legelőször. Akkor pedig kezdődhet minden elölről!

Haragszom!

Nem csak a másikra, de saját magunkra is. Hiszen tudjuk, hogy néha kettőn áll a vásár. Persze lehet, hogy olyan kapcsolatban éltünk, ahol a másik kihasznált, majd eldobott minket, de általában nem ez a jellemző. A harag mellé sokszor egyfajta félelem is társul. Vajon, ha most kikosaraztak, kellek-e még valaha bárkinek is, vagy akár búcsút is inthetek a szerelemnek? Nem csoda hát, hogy egyesek hosszú évekig képesek megragadni a feldolgozás ezen a szintjén és akkor sem mernek új kapcsolatba kezdeni, ha maga a nagy Ő áll előttük.

Elfogadás és új élet

Gyakorlatilag ez a történet lezárása is egyben. Megértjük, hogy ami elmúlt, az nem jön vissza többé. Elengedjük a szerelmünket, a közösen dédelgetett álmokat és sokszor a rá emlékeztető tárgyakat is. Megpróbáljuk újratervezni az életünket, amibe idővel akár új szerelemnek is helyet tudunk szorítani majd.

Szponzoráció

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: