A számítógépes bűnözés jellemzői

A számítógépes bűnözés egy meglehetősen új típusú bűnözési forma, amellyel kapcsolatban nemcsak a magyar, hanem a nemzetközi jogrend sincs megfelelően felkészülve. Ennek megfelelően az efféle bűnözés meghatározása a szakembereknek is komoly problémát okoz, ezáltal olyan definíciós dilemmákról beszélhetünk, amelyek részleteiben még a már létező megfogalmazások többsége sem rendelkezik megfelelő leírásokkal és körvonalakkal.

A számítógépes bűnözés meghatározása

A jelenleg ismert jogirodalom jelenleg egy szűkebb, valamint egy tágabb meghatározást is alkalmaz a számítógépes bűnözés definíciójával kapcsolatban. A szűkebb értelmezés alapján a számítógépes bűnözés egy olyan jogellenes, de minden esetben vagyoni károkozást jelent, amely szerint az elektronikus adatfeldolgozáshoz kapcsolódó adatokat szándékosan módosítják, megsemmisítik, esetleg jogtalanul hozzáférnek vagy felhasználnak. A tágabb értelmezés azonban esetünkben meglepő módon jobban fedi a valóságot, eszerint számítógépes bűnözésnek nevezünk minden olyan büntetendő cselekményt, amelynek a célja vagy az eszköze az elektronikus adatfeldolgozás.

Létezik egy másik definíció is, amelynek értelmében a számítógépes bűnözés fogalmának meghatározása minden olyan bűncselekmény összessége, amelyek valamilyen információtechnológiai rendszerek, eszközök, esetleg rendszerelemek ellen irányulnak, illetve a bűncselekmény elkövetéséhez információtechnológiai eszközöket, illetve rendszereket használnak fel. Ezt a sokszínű definiálást annak köszönhetjük, hogy a számítógépes bűncselekmények legjellemzőbb tulajdonsága az, hogy nagyon változatos elkövetési módok jellemzik, ezáltal bár a bűncselekmény adott, hiszen lopás, csalás és hasonló történik, ellenben a modern technikai eszközök által követik el.

A számítógépes bűnözés jellemzői

A számítógépes bűnözés jellemzői

A látencia

A számítógépes bűnözés kapcsán jellegéből adódóan nagyon magas látenciával kell számolnunk, pláne annak függvényében, hogy az elkövetők jellemzően mindent megtesznek annak érdekében, hogy a bűncselekményt leplezzék a hatóságok és a megkárosított előtt egyaránt. A számítógépes bűncselekmények mondhatni láthatatlan mivolta természetesen rengeteg különféle tényezőn alapul, ellenben tudni kell, hogy az efféle bűncselekményeknek csak legfeljebb 10 – más becslések szerint alig 1 – százalékára derül fény. A fejlett technika révén ugyanis a számítógépes bűnözést nehéz felderíteni, hiszen aki erre a területre téved, az rendszerint nagyobb szakértője a témának, mint a hatóságok, ezáltal előfordulhat, hogy néhány másodperc alatt akkora károkozásra kerül sor, aminek hatása beláthatatlan, lenyomozása pedig lehetetlen. Elég csak valakinek belépnie egy szerverre, és egy billentyű megnyomásával fontos adatokat törölni, és máris kész egy olyan bűncselekmény, ami felderíthetetlen, a másik oldalról pedig óriási károkat okozhat például egy vállalat működésében.

A számítógépes bűnözés látenciáját tovább növeli, hogy a bűncselekmény elkövetője és annak helyszíne jellemzően nem egy térben és időben vannak, sőt mi több, országhatárokon, kontinenseken is átívelhet, nincsenek szemtanúk sem. Ezek miatt a bűncselekmények bizonyítása és felderítése a legtöbb esetben lehetetlen, pláne úgy, hogy főként a pénzintézetek és a nagyobb vállalatok az őket ért ilyen támadások esetén egyáltalán nem együttműködőek a hatóságokkal, mert féltik a jó hírüket, ha az efféle eseteknek híre megy.

Támogatta: Lupovici Ügyvédi Iroda – Budapest

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: