Az önképzés aranykora

Egyszemélyes legénység. Autodidakta módon tanulni mindig lehetséges opció volt, és sokan éltek is vele az idők során. Fontos azonban megjegyezni: nem véletlenül végezték a tanítást kezdetektől mesterek, tanítók, vagy edzők.

Külső segítség nélkül elsajátítani valamit lassabb és kockázatosabb megoldás, mint képzett szakemberek bevonásával, akik évekig tanulták az oktatás és gyakoroltatás metodikáját. Ráadásul, ha valamit hibásan rögzítünk a fejünkben, az többet árt, mint használ. Mégis sokan választották, illetve választják az önképzést. Ennek oka lehet anyagi megfontolás, vagy akár az, hogy nincs elérhető közelségben tanár, aki a minket érdeklő területet oktatná.

Nyújtott kéz

Napjainkban az önképzés eddig soha nem látott mértékű érdeklődésnek örvend. Számos területen hódít az autodidakta tanulás. A jelenség elsősorban az információs társadalom megszületésének és az internet széles körben való elterjedésének köszönhető, bár több önfejlesztéssel foglalkozó könyv is megjelent az utóbbi 2 évtizedben.

Weblapok, és youtube csatornák százai foglalkoznak kifejezetten oktató jellegű tartalmak gyártásával, terjesztésével az élet minden területéhez kapcsolódóan. Részletes instrukciókat és szemléltetést tartalmazó videókra kereshetünk rá szinte bármilyen témában a csokornyakkendő helyes megkötésétől a képszerkesztő programok kezeléséig. A telefonos szoftverekre is számos tanulást támogató applikáció jelent meg.

tajek

Az informatika mellett az egyik legnépszerűbb terület a nyelvtanulás lett. Ez nem is meglepő, elvégre az internet igazán azok előtt tárja szélesre a világot, akik beszélik a nyelvét, az angolt. Megnőtt az érdeklődés továbbá iskolákban ritkábban tanított nyelvek iránt is, mint az olasz, a spanyol, vagy a francia.

A nyelvtanuláshoz az internet számos segítséget kínál nekünk: alkalmazásokat, amikkel a nyelvtant sajátíthatjuk el, videókat, melyek a kiejtésben segítenek, illetve a bonyolultabb szabályokat tisztázzák. Nem felejtkezhetünk el továbbá az internetes szótárakról, melyek akkor is hasznunkra válnak, ha történetesen nem akarunk nyelveket tanulni, de belebotlottunk egy-egy szóba, melynek az értelmezése gondot okoz.

Előnyük, hogy gyorsan kezelhetők (akár a problémás szó beillesztésével, néhány kattintással), nem foglalnak helyet, ráadásul sokszor az adott szó helyes kiejtését is szemléltetik.

A Fair Gaze úgy fogalmazott, hogy az internet lényegében egy végtelen tudástár. Olyan gazdag táptalajt nyújt az önképzéshez, amiről korábban álmodni sem lehetett.

A lehetőségek valóságos tárháza és máris többszázezren tanultak meg a segítségével főzni, barkácsolni, idegen nyelveken beszélni, zenélni, vagy otthoni környezetben edzeni. Ha megtanuljuk eredményesen használni, a határ a csillagos ég.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: