Család kontra karrier?

Sok nő bizonytalan abban, hogy előbb karriert csináljon, és utána gondoljon a családalapításra, vagy inkább fordítva. Nem könnyű a helyzete a hölgyeknek, vannak, akiket azért nem alkalmaznak, mert még nem szültek, másokat pedig azért, mert már vannak csemetéik.

Gyerkőcöket fiatalon?

Sok nő ugyan szeretne fiatalon családot, ám nagyon keveseknek adatik meg, a hölgyek közel fele retteg, hogy emiatt a munkahelyén problémák adódnak, az állapotos kismamáknak pedig közel a negyedének adódott gondja abból, hogy terhes. Ráadásul az éppen csak 18 éves lányok még csak nem is dolgoztak soha, munkaviszony és biztos anyagi háttér még nincs meg, legfeljebb a jómódúaknál, nem is beszélve a megfelelő társról, akit manapság nehéz 18 évesen megtalálni.

Az sem elhanyagolható tény, hogy sok lány megy továbbtanulni, egy egyetemi képzés pedig 5 vagy 5,5 év, lesz a 18-19-ből addigra már 24 is, mire elvégzi az iskolát. Utána pedig jöhet a nagy kérdés: azért tanultam 17 évet, hogy utána egy percig se kamatoztassam a tudásomat még évekig?

Nem szabad feladni a gyermekvállalást, lehetséges összehangolni a munkát és a családot

Nem szabad feladni a gyermekvállalást, lehetséges összehangolni a munkát és a családot

Hogyan tovább?

Nem csoda tehát, ha a 24-25 éves, frissen diplomázott lányok először ki akarják próbálni magukat a munka világában, mielőtt a családjuké lesz a főszerep. Ráadásul ha valaki többgyermekes anyuka szeretne lenni, akkor akár hosszú évekig is kivonhatja magát a munka világából, ez pedig nem csekély áldozat. A dolgozó nő ilyenkor bekerül egy olyan helyzetbe, hogy elkezd dolgozni, és mire elkezdene jobban keresni, megint döntenie kell, hogy az előrelépéskor a karriert választják vagy a kiságyat. Sokan az előbbi mellett döntenek, ezért nem meglepő ma már, hogy sokan 35, 40 év felett vállalják az első (és sokszor az utolsó) gyermeküket, vagy egyszerűen kicsúsznak az időből. A késői gyermekvállalás ugyan kockázatos lehet, de sok hölgyben ekkor érik meg igazán az elhatározás.

Az egyensúly kiválasztása

Akik szeretnének babát, azoknak úgyis lesz előbb-utóbb, ehhez nem fér kétség, és lehet a karriert és a gyermeknevelést is kiválóan művelni egyszerre. Csak azért, hogy legyen egy gyerek, nem muszáj egyből összeállni valakivel, jó, ha a nőben van tartás, és annak szül gyereket, akivel egy életre tervez. A nagyon fiatalok a babázós időszakban nyugodtan beiratkozhatnak egy egyetemre, és a gyerkőc mellett is tanulhatnak, minden csak akarat és kitartás kérdése. Találjuk meg az egyensúlyt, és akkor boldog, teljes életet élhetünk, amelyben van karrierünk és családunk is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: