Ezt biztosan nem tudtad a kanapéról

Naponta használod, talán többet is elnyűttél már életed során, de valószínűleg mégsem ismered a történetét. Ez sokminden lehetne, ám most konkrétan a kanapéról, az ülőgarnitúráról van szó. Ennek, a történelem során nagy változásokon átment bútordarabnak a történetét egészen az ősemberig visszavezethetnénk, hiszen nyilvánvalóan ő jött rá először, hogy egy nagyobb méretű, kényelmesen puhára alakított felület sokkal jobb, ha ülni vagy feküdni kell.

De ne legyünk ilyen szőrszál hasogatók és precízek, maradjunk a konkrét kanapé történeténél! Még így is igen messze kell visszamennünk az időben, mégpedig az ókori Egyiptomig, aholis az első, kezdetleges, ám gazdagon dísztett kanapék megjelentek. Ezek a darabok kizárólag az uralkodók számára voltak elérhetőek, a közemberek nem rendelkeztek kényelmi szempontokat figyelembe vevő, nappali heverésre alkalmas ülő és fekvőbútorral. Azt tartják, hogy a kanapék megjelenése a rokokó korára tehető, azonban egyértelműen voltak kanapé szerű ülőbútorok az egyiptomi vezetők rezidenciáin is.

Lakberendezési trükkök (katt)

Sőt, ehhez hasonló, inkább még szófa, de kanapé funkciót betöltő bútorzatot használtak az ókori görögök és a rómaiak is. Északon kevésbé volt jellemző a kényelemre való törekvés, így az északi területeken sokkal később jelent meg az ilyen jellegű bútorgyártás. Már ha lehet az egy-egy darab előállítását gyártásnak nevezni.

szinek

A kanapé történetével kapcsolatban számos vitás kérdést említhetünk. Az egyik ilyen a már említett rokokó korára tett kialakulás, a másik pedig az, hogy miből alakult ki a kanapé? Sokan úgy gondolják, hogy a kanapé az ágyból alakult ki, annak egy nappali felhasználásra szánt ülőbútorrá torzult változata. Mások úgy válik, hogy inkább az egyiptomi kultúrától kezdődően a görög és római, valamint bizánci kultúrák által ismert szófa szerű ülőbútorok utódja is lehet. Nos, nagyon nehéz igazságot tenni, sőt, nem is lehet, hiszen a történetben szereplő mindhárom bútor egy tőről fakad.

Az ágy-hívők álláspontja szerint az ágy és a kanapé között a hiányzó láncszem a rekamé vagy rökamié, ami ülőalkalmatossággá alakítható ágyat vagy ággyá alakítható kárpitozott ülőbútort jelent. Valóban ésszerű feltételezés, hogy az ágyakból kialakultak a rekamék, melyekből később kiváltak a kanapék.

A kanapé története itt nem ér véget, hiszen a mai bútorgyártási trendek ismét ággyá méretezik a kanapékat. Ma már a legtöbb divatos kanapé rendelkezik nagyméretű, heverészésre is alkalmas résszel vagy legalább ággyá alakítható.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: