Fogyás az illatok segítségével

Az illóolajokat nagyon sokan csak általánosságban, céltalanul, esetleg tudat alatt használják, miközben egyre több kutatás világít rá arra, hogy az egyes illatok és illatanyagok gyakran elképesztő hatást válthatnak ki szervezetünkből, így példának okáért akár még fogyaszthatnak is.

Ez a fogyás illata

Első ízben néhány amerikai kutatónak sikerült bizonyítania sok-sok évvel ezelőtt, hogy az orrunk nagy általánosságban nem csak arra való, hogy szagokat érezzünk vele, hanem példának okáért hozzájárul az ízérzékeléshez, és agyunk működéséhez is. Példának okáért az orrnak és szaglásunknak is sok köze van ahhoz, hogy agyunk úgynevezett jóllakottság-központja időben jelezzen: elég volt, nem kérünk többet.

Ebből kiindulva a múltban számtalan kutatás indult annak érdekében, hogy a tudomány bebizonyíthassa, az egyes illatok közvetlenül vagy közvetetten, de hatást gyakorolnak agyi tevékenységeinkre és agyunk működésére, ezáltal akár a fogyáshoz is hozzásegíthetnek minket. Hogy melyek ezek az illatok?

Fogyás az illatok segítségével

Fogyás az illatok segítségével

Olívaolaj

Az elsők között egy német kutatócsoportnak sikerült kísérletekkel is igazolnia, hogy az olívaolaj illata teltségérzetet kelthet agyunkban. A bizonyítás során a kutatók három hónapon keresztül vizsgáltak embereket, akiknek egyszerű joghurtokat kellett fogyasztaniuk minden egyes nap annyi különbséggel, hogy egy fókuszcsoportnak olívaolaj-aromát keverek a készítményébe, tehát csak az ízüket és az illatukat érezték a páciensek. Mint később kiderült, azok az emberek, akik utóbbi változatot kapták, sokkal kevesebb kalóriát fogyasztottak a vizsgált napok során, miközben vércukorszint-reakciójuk is javult, tehát testük ideálissá vált a fogyásra.

Grépfrút

Az első direkt szagmintákon alapuló kutatást a japán Osaka Egyetemen végezték el, ahol kísérleti egerekkel több héten át, hetente legalább háromszor 15 percig grépfrút illatot szagoltattak. A kutatók megfigyelték, hogy a kísérleti egereknek már az első szagminták befecskendezését követően alaposan lecsökkent az étvágyuk, ezzel egyetemben pedig fogyni is kezdtek. Noha tudományos magyarázat nem született a fenti kísérletre, azonban a kutatók úgy vélik, hogy mindennek köze lehet ahhoz, hogy a grépfrút olaja jó hatással van a máj enzimjeire, ami képes csökkenteni az édesség iránti vágyat.

Zöldalma

Amerikában, a Chicago Egyetem munkatársai egy kicsit más formában álltak hozzá a fentiek bizonyításához, ezáltal kutatásuk során túlsúlyos emberekkel banán és zöldalma illatát szagoltatták akkor, amikor megéheztek. Megdöbbentő módon a szakemberek azt tapasztalták, hogy azok az emberek, akik a zöldalma illatmintáját kapták, sokkal hatékonyabban tudták elnyomni éhségérzetüket, ebből kifolyólag pedig képesek voltak arra, hogy fogyjanak is néhány kilót. Ugyanez a banánillattal viszont már nem működött! A módszerre később egy fogyókúrás módszer, a Scentsational-diéta is épült, ami nem lett túl sikeres, hiszen nem hozott drasztikus eredményt, lényege viszont nem más, hogy evés előtt alaposan megszaglászunk egy zöldalmát, amitől a kutatások szerint csökken az étvágyunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..