Hihetetlen tények a cipők világából

A cipők világában nagyon sok érdekes tény van, amiről csak igen kevesen tudnak. Például arról is keveset hallani, hogy kezdetben a magassarkú cipőket nem a nők, hanem a római férfiak hordták. A rangot szimbolizáló magasított talp csak a harcmezőkön vált kellemetlenné.

A cipők múltjában érdekes tényként szerepel, hogy az 1300-as évek elején azok méretezését árpaszemekkel adták meg. Három árpaszem felelt meg 1 colnak. Ugyancsak érdekesség, hogy hosszú időnek kellett eltelnie, mire az első pár jobb- és bal- lábas cipők megjelentek. Ezeket az első darabokat Philadelphiában készítették el 1818-ban.

A világ első női csizmáját 1840-ben készítették el Viktória királynő számára. A magassarkú cipők egy kísérlet eredményei voltak, amikor az acélhiány miatt, a tűsarkú cipők helyett 1940-ben magasított talpú cipőket kezdtek el gyártani. Egy orvosi szak tanulmány pedig rávilágított, hogy a cipőhalmozás ugyanúgy egy gyűjtő szenvedély mint akármilyen más gyűjtési mánia. Egy és ugyanazon agyi területet aktivizálnak.

Van aki óriási lábakon él, mások csonkítják, hogy kisebb legyen

hihetetlen

A világ legnagyobb lába Matthew McGregory amerikai színész nevéhez fűződik (aki például a Nagy Hal című filmben is játszik). Egyedi cipész készített számára lábbeliket, ugyanis sehol nem árultak 63-as cipőket a lábára. Kínában azonban szokás volt úgynevezett lótusz lábat csináltatni a császárság idejében.

Az egészen fiatal kislányok lábait szándékosan eltörték, megcsonkították, összekötözték és belenyomorgatták a lehető legkisebb cipőkbe, hogy felnőtt korukra is egy pár hónapos csecsemő lábbelijének méretével élhessenek. Ezek a felnőtt asszonyok kb. 7-8 centiméteres női cipőt hordtak.

A cipő történelmi érdekességek azonban még ma is folytatódnak, hiszen napjaink is tele vannak furcsa cipős történetekkel. Létezik például sportcipő ami kannabiszból készült, de vásárolhatunk szentelt vízzel feltöltött, feszülettel díszített tornacsukát is. Nemrégiben pedig egy gyűjtő több, mint 437.000 dollárt (vagyis 135 millió forintot) adott ki egy 1972-es limitált példányszámú cipőritkaságért. A világ legdrágább női cipője pedig színarany bevonatot, valamint 238 darab kisebb, illetve két 15 karátos gyémántot is tartalmaz. Ennek ára 17 millió dollár (közel 5 milliárd forint)!

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: