Kolléga és barát egyben

Az ember ideje nagy részét a munkahelyén tölti, ezért érdemes elgondolkodni, hogy mivel foglalkozunk, szeretjük-e csinálni, jók-e a körülmények, nem vagyunk feszélyezettek és persze milyenek a kollégák.

Kollégákkal barátkozni egyesek szerint nem jó ötlet, de egy felmérés szerint több előnye van, mint hátránya, ezért összegyűjtöttük azokat a szempontokat, amik igenis pozitív elemei az effajta kapcsolatoknak. A felmérés szerint generációnként különböző a kollegiális viszony, a fiatalabbak,  a 20-as és 30-as éveikben járó kollégák szívesen beszélgetnek magánéletükről a kollégájukkal, az idősebbek inkább elzárkóznak ettől a lehetőségtől. Sőt a felmérés arra is kitér, hogy nincs azzal semmi gond, ha főnök és beosztott szintén barátságot köt egymással.

Kolléga és barát egyben

Kolléga és barát egyben

Az előnyök

 • A felmérésben résztvevő emberek 70 %-a mondta azt, hogy munkahelyi barátok nélkül nem lehet senki sem boldog az életben, mert ezek a kapcsolatok a legfontosabbak az életben.
 • A megkérdezett férfiak visszautasítanának egy jobban fizetős állást, ha nem lenne jó a munkahelyi közösség. A nőknek közel 74%-a véleményezi ugyanezt.
 • A munkamorál 25%-al növekszik, ha nagyobb az ebédlőasztal a munkahelyen, ez még a hatékonyságot is pozitívan befolyásolja.
 • Akiknek van barátjuk a kollégák között, azok jobban odafigyelnek a cég működésére, jobban a szívükön viselik sorsát.
 • A felmérésben résztvevők több,  mint 1/3-a közeli barátságot kötött a munkahelyén.
 • Akiknek van barátjuk a munkahelyen, nagyobb számban számolnak be arról, hogy az elmúlt egy hétben valamilyen dicséretet kaptak.
 • A barátságot élvezők között is több az olyan kolléga, akik pozitív visszajelzést kaptak fejlődésükkel kapcsolatban.
 • A barátságban lévő kollégák hatékonysága és fejlődése nem véletlen, hiszen 137 %-al több támogatást kapnak.
 • Sokkal nagyobb az esélye annak, hogy figyelembe veszik az ő véleményüket is. Ez a szám egész pontosan 27%.
 • A barátságot ápoló kollégák 35 %-ban sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, és jobban figyelnek a minőségre is.
 • Akiknek munkahelyi barátjuk van, 1,2-szer többször mondják, hogy azzal foglalkoznak, amit szeretnek, és amiben a legjobbak.

A tanulság az, hogy a vezetőségnek támogatnia kell a munkahelyi barátságot, jó ha tudnak a kollégák munkaidőn kívül is találkozni, vagy beszélgetni pl.: ebédszünetben. A csevegés csak a konkrét munkaidőben lehet tilos, máskor éppen pozitív hatása van a vállalatra vagy szervezetre nézve.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: