Közel 6 milliárdot nyertek fejlesztésre a hazai logisztikai cégek

Alapos változás és fejlesztések állhatnak be a hazai logisztikai életben, hiszen a Gazdaságfejlesztési Operatív Program (GOP) keretein belül meghirdetett Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése című pályázat révén 15 magyarországi logisztikai vállalkozás kaphat több millió forintos támogatást többségében fejlesztésekre – közölte mindezt az európai uniós források felhasználásért felelős államtitkár.

Több milliárd csak fejlesztésekre

Rákossy Balázs a sikeres pályázatokhoz kapcsolódóan elmondta, hogy a jelenlegi számítások szerint a fejlesztések összértéke megközelíti a 16 milliárd forintot is, hiszen a 6 milliárdos támogatás mellé a cégeknek olyan projekteket kell megvalósítaniuk, amelyeket 30-50 százalékban saját maguk támogatnak, illetve finanszíroznak meg. A 15 vállalkozás a pályázat által legalább 25 millió, legfeljebb 1 milliárd forint közötti összeget nyerhetett el a célterülettől, illetve a fejlesztéstől függően.

Az államtitkár ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy a pályázat célja elsődlegesen az volt, hogy a környezetvédelmi szempontból kiemelkedő szerepet játszó, úgynevezett intermodális (avagy a különféle szállítási nemeket összekapcsoló) logisztikai központokat fejlesszék, és sokkal hatékonyabbá tegyék. A regionális logisztikai központok esetében cél volt még továbbá a csomóponti infrastruktúrák fejlesztése is.

A közvetett cél a kis- és középvállalkozások versenyképességének javítása

Rákossy Balázs kijelentette, hogy a regionális logisztikai központok fejlesztése által közvetetten a végleges cél az volt, hogy a komplex logisztikai szolgáltatások számának bővítésével, valamint minőségének javításával a kormányzat versenyképesebbé tegye a hazai kis- és középvállalkozásokat. Kiemelten fontos szempont volt továbbá az is, hogy a hazánkon áthaladó nemzetközi áruforgalom minden eddiginél magasabb minőségű és hozzáadott értékű szolgáltatásokhoz juthasson hozzá.

Közel 6 milliárdot nyertek fejlesztésre a hazai logisztikai cégek

Közel 6 milliárdot nyertek fejlesztésre a hazai logisztikai cégek

A kérdéses pályázat támogatta többek között az eszközbeszerzést, az infrastrukturális-, valamint az ingatlan beruházást, de ezen felül az információs technológia fejlesztését is. A támogatás révén a kedvezményezettek, illetve a szerencsés pályázók így beszerezhetnek például térinformatikai rendszereket, árukövetést és árumozgás feldolgozást nyilvántartó szisztémákat, de akár high-tech NFC (Near Fiald Communication) technológián alapuló logisztikai alkalmazásokat is. Az államtitkár szerint a pályázatot a 2011-es kihirdetés óra rendkívül nagy érdeklődés övezte, ezáltal a 2007-től egészen 2013-ig tartó úgynevezett programozási időszakban, a GOP3-as – vagyis az üzleti környezet elnevezésű prioritáson belül – az egyik legsikeresebb és legvonzóbb kiírás volt a Logisztikai központok és szolgáltatások fejlesztése. A pályázaton 15 hazai vállalkozás nyert milliós összegeket.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: