Már a másik szeméből látszik, hogy szerelmes-e beléd

A Chicagói Egyetem legfrissebb kutatása szerint úgy tűnik, hogy a szem valóban a lélek, de sokkal inkább talán a gondolataink tükre, lévén szakemberek bebizonyították, hogy a másik szemében elmerengve már láthatjuk, hogy valóban szerelmes-e belénk az illető, vagy csak valami más okból, esetleg a szex miatt kellünk-e neki.

Noha a szerelem és a nemi vágy két alapjaiban különböző érzelmi és kognitív állapot is egyben, a kutatók mégis ki tudták mutatni, hogy a tekintet összpontosításának célpontja rendkívül sokat elárul arról, hogy az adott személy romantikusan vonzódik-e hozzánk, vagy inkább szexuálisan.

Arc vagy test?

Az egyetem munkatársai a Psychological Science című szaklapban publikálták legújabb tanulmányukat, amelyben arról számoltak be, hogy megfigyeléseik szerint a tekintet összpontosítása mindent elárulhat a partner szándékairól. Amennyiben ugyanis azt vesszük észre, hogy a másik fél az arcunkat nézi, és tekinteté csak ritkán irányítja testünkre, akkor biztosak lehetünk abban, hogy a szemben álló fél romantikus szerelemmel érez irántuk. Ha viszont csak ritkán téved a pillantása arcunkra, esetleg éppen a szemünkbe, sokkal inkább a testünket vizsgálgatja folyamatosan, akkor a partner általában csak szexuális vágyat érez, romantikát vagy szerelmet egyáltalán nem.

Már a másik szeméből látszik, hogy szerelmes-e beléd

Már a másik szeméből látszik, hogy szerelmes-e beléd

A szakértők kiemelték, hogy megfigyeléseik talán egyértelműnek tűnhetnek, azonban az már talán kevésbé ilyen bizonyos sokak számára, hogy az ilyen formában meghozott ítélet akár a másodperc töredéke alatt is meghozatalra kerülhet. Stephanie Cacioppo professzor szerint sajnos még mindig nem igazán tudták tudományos módszerekkel leírni a szerelem első látásra jelenségét, hovatovább arra sem igazán találtak még magyarázatot, hogy miért és hogyan esnek szerelembe az emberek, ellenben a fentiekben leírt megfigyelések és úgynevezett reakcióminták talán segíthetnek megtalálni a válaszokat. Ezen felül reményét fejezte ki azzal kapcsolatban is, hogy ezeket az ösztönszerű folyamatokat a párok a jövőben már tudatosan figyelni fogják, de főleg olyan esetekben, ha egy idegennel randiznak, hiszen ebből könnyen kikövetkeztethető, hogy szerelemről vagy csak szexuális vágy kifejezéséről van-e szó.

A kutatásról

A professzor és munkatársai már korábban is folytattak kutatásokat a témában, akkor a szerelem és a nemi vágy kapcsán azt szerették volna megtudni, hogy az agynak pontosan melyik területeit aktiválják. A mostani kutatás során egyetemistákat kértek fel arra vonatkozólag, hogy nézzenek meg alaposabban is párokról, illetve szingli emberekről készült fotókat, miközben követték a tekintetüket. Ebből kiderült, hogy a diákok általában az arcot nézték meg jobban, ha szerelmes érzelmeket tápláltak, és főként a testre koncentráltak, ha egy ember inkább szexuális vágyat ébresztett fel bennük. Ebből a szakértők már le tudták vonni a fentiekben kifejtett következtetéseket.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: