Mi mindenre tanítható meg egy papagáj?

A papagájokat nemcsak kézhez lehet szoktatni, de különböző trükkökre is megtaníthatóak. A jutalomfalat és a klikker a papagájok esetén is hatékony lehet, de mindenképp türelemre és kitartásra lesz szükség, ha valamilyen egyedi mutatványt szeretnénk betanítani a madarunknak.

Ez egyébként nemcsak nekünk lehet jó időtöltés és kihívás, de a papagáj intelligenciáját is fejlesztjük, a sok tanítás, foglalkozás és figyelem pedig megakadályozza, hogy a madár elunja magát.

A kézhez szoktatás természetesen az első lépés, ha pedig ebben már sikeresek vagyunk, és kézbe tudjuk venni a madarunkat, akkor arra is könnyedén megtaníthatjuk, hogy röptetésnél a kezünkre vagy a vállunkra szálljon. Ezután már akár a trükkök tanításának is nekiállhatunk.

Érdemes olyan trükkökkel próbálkozni, melyek a madár alapvető természetéből, mozdulataiból adódnak, vagyis, amit felajánl nekünk.

Integetés: ha már sikerült kézhez szoktatni, illetve arra megtanítani, hogy közel jöjjön hozzánk, és ráüljön a kezünkre, akkor az integetés is könnyen megtanítható. Amikor a madár emeli a lábát, hogy a kezünkre üljön, akkor lehet dicsérni vagy klikkelni, és adni neki valami finomat. Ezt többször ismételve a madár megérti, hogy azt várjuk tőle, hogy emelje a lábát, mintha integetne.

papagajok

Tárgyak felszedése: ezt nagyon egyszerű tanítani. Ha van olyan tárgy, ami felkelti a madarunk érdeklődését, és azt megérinti a csőrével, akkor egyből mehet a dicséret vagy a klikk, így szép apránként rávehető, hogy az adott tárgyat fel is vegye.

Beszéd: erre nem minden faj képes, de például a hullámos papagájok, a jákópapagáj vagy a kis sándorpapagáj viszonylag könnyen tanítható beszédre, illetve hangutánzásra.

Kézjelek: a trükköket természetesen nemcsak hangjelzéssel, vagyis parancsszóval lehet ellátni, hanem kézjellel is. A papagájok nagyon intelligensek, képesek a kézjeleket is megtanulni a trükkökhöz.

Zsákolás: a tárgyfelszedés továbbfejlesztett változata ez, amikor a felszedett tárgyat egy adott helyre teszi a madár, vagyis egy labdát vagy golyót tesz bele egy kosárba.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: