Világkörüli úton a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

A napelemek segítségével óriási áttörés történhet hamarosan a repülőgép-iparban is, amit mi sem bizonyít jobban más, mint a már hetek óta úton lévő Solar Impulse 2 névre keresztelt napelemes repülőgép, amely 2016. június 20-án egy történelmi jelentőségű rekordot állított fel azzal, hogy megkezdte eddigi leghosszabb távjának berepülését az Atlanti-óceán átszelésével.

Lassan, de annál biztosabban

A Solar Impulse 2 napelemes repülőgépet Bertrand Piccard pilóta vezeti, aki a felszállás előtt arról beszélt, hogy mintegy 90 óra alatt szeretné teljesíteni a távot, ezáltal New York városából eljutni a Spanyolországban megtalálható Sevillába. A napelemes gép egyelőre még csak kísérleti fázisban működik, ezáltal utasokat egyelőre nem szállít, hovatovább útját alaposan meg kell tervezni előre, hiszen kedvezőtlen időjárási viszonyok között még nem tud repülni, éppen ezért kellett elhalasztani a június 19-re esedékes felszállást egy teljes nappal.

Napelem és napenergia kisokos:

A civilben pszichiáterként dolgozó Piccard egyébiránt jó barátja, az üzletemberként ismert Andre Borschberg társaságában teljesítette a küldetést, ezáltal egymást váltva próbálták meg teljesíteni a 35 ezer kilométeres távolságot, amit főként inkább előbbi úriember vezetett végig, de kisebb pihenőket, mondhatni alvásidőket beiktatott.

Ez volt egyébiránt egyhuzamban a leghosszabb távolság, amit idén a napelemes repülőgéppel megtettek, és amelyre az elkövetkezendő hónapokban még sok-sok út vár majd, hiszen a páros eltökélt szándéka, hogy körberepülje az egész Földet. A napelemes gép egyébiránt aktuális útján a pennsylvaniai Leigh Valle nemzetközi repülőtérről indította meg útját, majd öt teljes órát repült éjszaka, és június 11-én landolt a New Yorkban megtalálható John F. Kennedy nemzetközi repülőtéren, amely a világkörüli utazás 14. állomása volt.

17 ezer napelem tartja a levegőben

Világkörüli úton a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

Világkörüli úton a Solar Impulse 2 napelemes repülőgép

A hatalmas repülőgép egyébiránt 2015 márciusában kezdte meg óriási utazását a Föld körül, méghozzá az Egyesült Arab Emírségek fővárosában, Abu Dhabiban. Útja során megjárta már többek között Ománt, Mianmart, Kínát és természetesen Japánt is. A repülőgép egy igazi monstrumnak tekinthető, ezáltal 2,3 tonnás súlya mellett lényegesen nagyobb és szélesebb, mint egy Boeing 747, ellenben akár egyetlen pilóta is elvezetheti, miközben energiaellátásáról teljes egészében napelemek, ezáltal napenergia gondoskodik.

A gép nem csak a napsugárzásból származó energia felvételére, hanem tárolására is alkalmas, ezáltal éjszaka is képes repülni, noha személyszállításra ebben a formájában egyelőre még nem alkalmas, ugyanakkor a technológia és főként a napelemek fejlődésével néhány éven belül talán erre is sor kerülhet majd. A Solar Impulse 2 építése egyébiránt még 2002-ben indult meg azzal a célzattal, hogy alkotói felhívják a figyelmet arra, hogy a megújuló energiákban mekkora potenciál rejlik, illetve egy kis innovációval szinte bármi megvalósítható.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: