Miért jobb a szórt PUR hab más hőszigetelő anyagoknál?

A megfelelő hőszigetelés rendkívül fontos ahhoz, hogy otthonunk télen és nyáron egyaránt megőrizze kellemes belső klímáját. A szigetelés ugyanis a hidegebb kinti időszakok esetén képes lelassítani a külső levegő hőmérsékletének beáramlását a falakon keresztül, míg nyáron a nagy meleg esetén teszi ugyanezt, ezáltal a benti kellemes klíma sokkal könnyebben megőrizhető.

Hogy ezt a hatást mi is elérhessük otthonunkban, ahhoz a zárt cellás szórt PUR hab alkalmazása az egyik legjobb alternatíva, hiszen nem csak olcsó, hanem könnyű is vele dolgozni, mindemellett pedig vízhatlan, és páraáteresztő képessége is rendkívül jelentéktelennek tekinthető.

Miért jobb, mint más?

A fentiek alapján adja magát a kérdés, hogy a szórt PUR hab vajon miért és miben jobb, mint más hőszigetelő anyagok? Hogy ezt a kérdést megválaszoljuk, érdemes megismerni a légáteresztő hőszigetelések, ezáltal a kőzet-, vagy üveggyapot, valamint a cellulóz alapú anyagok sajátosságait, amelyek megfelelő vastagság ellenére is hő-veszteséget idéznek elő a lakásban. Ez a jelenség ráadásként hiányos légzárással együtt jelenik meg, így mindemellett párakicsapódás is megfigyelhetővé válik a lakásban, miközben ez a víztartalom kellemetlen hő-hidakat idézhet elő a falban, még tovább rontva a szigetelőanyag tulajdonságait.

Ezzel szemben a poliuretán hab – amiről kevesen tudják, de már a hatvanas évek óta jelen van az életünkben, így többek között a hűtőszekrények szigetelésére is ezt használjuk –, teljesen vízhatlan, ezáltal közvetlenül sem képes magába szívni még kisebb mennyiségű vizet sem, ezáltal megfelelő kiépítés mellett legfeljebb csak fúrással vagy a szigetelőanyag direkt áttörésével képezhetünk rajta hő-hidat. A PUR habos hőszigetelés mindemellett képes már 4-5 centiméternyi vastagság mellett is hatékonyan fenntartani akár 40-50 Celsius fokos hőmérsékletkülönbséget is, amire ilyen mennyiségben egyetlen másik szigetelés sem képes.

Miért jobb a szórt PUR hab más hőszigetelő anyagoknál?

Miért jobb a szórt PUR hab más hőszigetelő anyagoknál?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a PUR habos szigetelés káros az egészségre, esetleg veszélyt jelent a környezetre, erről azonban szó sincs, így egy megfelelően kiszáradt és átszellőztetett poliuretán szigetelés semmilyen egészségügyi kockázatot nem jelent ezen a téren, elég csak arra gondolni, hogy más állagban, de ugyanez az anyag található meg például az ágymatracokban vagy az autó üléseiben is.

Mire használható a PUR habos szigetelés?

A PUR habos szigetelés ideális ipari- és mezőgazdasági épületek, de főként tetőszerkezetek szigetelésére, párazárásra, de egyre gyakrabban alkalmazzák huzatmentesítés céljából is. A hőszigetelés és a huzatmentesítés ugyanis rendkívül lényeges abban az esetben, ha egy új- vagy régi építésű ingatlan esetében szeretnénk csökkenteni például a fűtés költségét, mindemellett cél az energia megtakarítás vagy a környezetvédelem. Mivel a szigetelőanyag szinte bármilyen felületre felhordható, ezáltal a hatékonyság is ide sorolható, hiszen a poliuretán hab azon kevés szigetelőanyagok egyike, amellyel garantáltan és egyben tartósan elkerülhető az, hogy hő-hidak alakuljanak ki otthonunk szigetelésében.

Előnyei közé tartozik még a gyors felhordhatóság, a kiemelten hosszú élettartam, valamint az is, hogy repedésmentes, egységes felület alakítható ki vele szinte bármilyen formájú felületen.

A PUR habos hőszigetelés felhasználási területei mindemellett rendkívül sokoldalúak. Leginkább tetőszerkezetek és tetőterek kialakításánál használják, valamint raktárcsarnokok hő- és vízszigetelésére, de istállókon, pincék mennyezetén, tartályok esetén, hűtőkamrák körül, sőt homlokzatokon is nagyon jó hatás érhető el vele.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: