Németország komolyabb szankciókat tervez a külföldi munkavállalók ellen

Az utóbbi hónapokban drasztikus bevándorló-hullámmal kellett szembenéznie Németországnak, így csak az elmúlt évben több mint 670 ezer bevándorló érkezett az államba. Ennek a mennyiségben a 15 százaléka ráadásul az Európai Unión kívüli helyekről, ami döntéshelyzetbe állította a németeket. A megoldást vélhetően a Német Szociáldemokrata Párt szolgáltatja majd, akik egy a kanadai mintát követő rendszert vezetnének be annak érdekében, hogy a jövőben csak hasznos munkaerő érkezzen az országba.

Szigorú pontrendszer bevezetése várható

A párt tervei szerint a jövőben a kanadai mintához hasonlóan egy olyan pontrendszert állítanának fel a hatóságok, amelyek alapján a Németországban letelepedni szándékozó, nem uniós állampolgároknak meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak. A pontrendszerben számítana a képzettség, a munkatapasztalat, az életkor, valamint természetesen a nyelvtudás is, ezzel ugyanis kiszűrhetővé válnának azok az emberek, akik esetlegesen tisztességes szándékkal, a német szociális segélyezési rendszert szeretnék kihasználni ahelyett, hogy hasznos állampolgárokká váljanak.

Németország komolyabb szankciókat tervez a külföldi munkavállalók ellen

Németország komolyabb szankciókat tervez a külföldi munkavállalók ellen

Noha az SPD szerint a kanadai minta elsőre drasztikusnak tűnhet, azonban Németország érdekes, hogy a képzett munkaerőért folytatott nemzetközi versenyben az állam világossá tegye, hogy igenis érdekli, hogy a letelepedni szándékozók honnan jöttek, milyen tudással rendelkeznek és miért is szeretnének letelepedni.

A párt a tervezet mellett hangsúlyozta, hogy nem a bevándorlás megakadályozása a céljuk, csak az, hogy kiszűrjék a valóban hasznos embereket, az elkövetkezendő tíz évben ugyanis Németországban 6-7 millióval csökken a munkaképes korú emberek száma, amit az SPD szerint lehetetlen pótolni képzett bevándorlók hiányában.

Új törvényjavaslat is készül

Az SPD célja, hogy egységes rendszerré, egy mindent felülíró új bevándorlási törvénnyé kell tenni legújabb tervezetüket. Ezen felüli céljuk, hogy összességében több lehetőséget tudjanak adni a valódi munkavállalóknak az országban, ebből kifolyólag pedig német nyelvi kurzusokat is indítanának, hiszen csak megfelelő nyelvtudás mellett lehet kibontakoztatni a teljes szakmai tudást.

A törvényjavaslatnak természetesen vannak támadói is, így a jelenlegi német belügyminiszter szerint felesleges új jogszabályt hozni, hiszen 2005-ben életbe lépett egy olyan törvénycsomag, ami kellőképpen szankcionálja, hogy miként kell eljárni a harmadik országból érkező állampolgárokkal a munkavállalás és a tartózkodás tekintetében.

A német nép és az ellenzéki pártok részéről ugyanakkor egyre hangosabb vélemények fogalmazódnak meg egy új törvény elfogadásáról, amely törvényben rögzíteni, hogy pontosan milyen képességekkel, képzettségekkel és célokkal kell rendelkezniük azoknak a bevándorlóknak, akik németté akarnak válni és Németországban szeretnének dolgozni.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: