Kutyát szőréről, embert barátjáról

Ahogy a párkapcsolatunk is hűen tükrözi, hogy adott életszakaszunkban milyenek vagyunk, ugyanúgy a házőrző társat is tudatosan vagy tudattalanul úgy választjuk, hogy minél inkább hasonlítson ránk. Ehhez azonban nem árt minél mélyebben ismerni önmagunkat, hogy az igényeinkhez legjobban illeszkedő kutyafajtát találhassuk meg. Vajon milyen legyen a kedvencünk?

Ebek harmincadján

A domesztikáció hagyományának köszönhetően szerencsére vagy szerencsétlenségünkre rengeteg kutyafajta áll a rendelkezésünkre. De mielőtt bármelyik mellett tennénk is le a voksunkat, érdemes önvizsgálatot tartanunk jelenlegi életmódunk, lakókörnyezetünk, anyagi helyzetünk tekintetében. E kérdések tisztázása segítségünkre lehet, hogy végül kis- vagy nagytestű, hosszú- vagy rövidszőrű, illetve kis vagy nagy mozgásigényű, játékos vagy védelmező típusút fogadjunk az otthonunkba. Ha ezekben bizonytalanok maradunk, könnyen kerülhetünk a bőség zavarának állapotába. Például ha szeretünk sokat mozogni, sok időt a természetben tölteni sétálással, kocogással, biciklizéssel, akkor atletikusabb felépítésű, aktív kutyafajta az ideális, aki bírja majd az iramot velünk.

A jól kiválasztott kutya a szabadidő aktív eltöltésében is hű társunk lehet.

A jól kiválasztott kutya a szabadidő aktív eltöltésében is hű társunk lehet.

Milyen kutya illik hozzánk?

Vitathatatlan, hogy a lakóterület nagyságától függetlenül napjainkban nagy népszerűségnek örvend a kutyatartás a családalapítás fázisának előzményeként, vagy éppen az idősebb korosztály körében, akik gyakran kedvenceink sétáltatásában és gondozásában találnak tartalmas elfoglaltságukra. De nem kell ehhez kertes házban laknunk, hiszen a kisméretű lakások szűk tereiben is egyre elterjedtebbek a macskák méretéhez közelítő zsebkutyák. Itt azonban van még egy fontos szempont: a túltenyésztés miatt sajnos van néhány, amelyik elég érzékeny idegrendszerrel bír ezért, ha nyugalomra vágyunk, olykor bölcsebb döntés lehet a közepesebb termetű, de kevésbé ingerlékeny fajta, mint például az akita, az angol buldog vagy a középuszkár. A tisztasági elv tekintetében is szélesen mozog a skála attól függően, mennyire vagyunk hajlandóak időt szánni fésülésükre, mosdatásukra és rendszeres alkalmankénti kozmetikushoz járatásukra. A dalmaták, a labradorok és a vizslák rövid szőrzetük ellenére például erősebben vedlenek többi társukhoz képest. De általános érvényben igaz az, hogy a lakásban tartottak kevésbé vedlenek, mint a szabadban élő fajtársaik, az állandó hőmérséklet biztosítása miatt.

A boldogító igen – Amikor először lesz kutyánk

Miután eljutottunk a döntés fázisáig, hogy csatlakozunk a boldog kutyatulajdonosok táborához, számolnunk kell kezdeti plusz kiadásokkal is. Kicsit ugyanúgy, mint amikor gyermekünk eléri az iskoláskort. Ha autós kirándulásainkra is szeretnénk magunkkal vinni, fel kell szerelkeznünk ülésvédővel és kutyaruhával is az alapfelszerelésen, a pórázon, nyakörvön és itatón túl. Előfordulhat az is, hogy a beszoktatás ideje alatt – a kutyus korától függően – kisebb, váratlan balesetek és rosszcsontságok is történnek, melyekre érdemes felkészülnünk nemcsak anyagi szempontból, hanem lelkiekben is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: