Sportolás és egészség a hideg időszakban is

Bár még nincs kimondottan fagyos idő, nem árt elkezdeni beszélni arról, hogyan eddzünk a hidegben. Sokan abbahagyják, vagy nem merik elkezdeni a sportolást a téli időszakban.

Ennek oka igen összetett, a korai sötétedés, az év végi munkahelyi és iskolai hajrá, a hideg mind-mind negatívan befolyásolják a teljesítményünket. Mit tegyünk, hogy ne legyen rajtunk úrrá a sporttalan élet?

Megfelelő sportok kiválasztása

A hideg idő beköszöntével nem lehet minden sportot megfelelően űzni, ilyen például a (terep) futás, vagy a biciklizés. Ezeket a konditeremben kiválóan lehet művelni – persze nem olyan a futógép, mint az igazi futás, és nem próbálnak elütni a kocsik az edzőteremben, miközben tekerünk, de ideiglenesen, amíg nem fordul jobbra az idő, jó lesz. Ha nagyon nem tetszik nekünk, kóstoljunk bele más sportágakba, a konditeremben számos lehetőség van.

Csapatsportokat nyugodtan lehet űzni télen is, ráadásul a lelkünknek is jót tesz a dolog: nem vagyunk egyedül, és ha másért nem is, de a csapatért felállunk a tévé elől, és elmegyünk az edzésre. Ugyanúgy jótékony hatása van annak, ha a barátokkal, barátnőkkel megyünk tréningre. Egyrészt lehet beszélgetni, másrészt pedig a partnerünk kedvéért biztosan ott leszünk.

Lehet télen is kint sportolni, de legyünk óvatosak!

Lehet télen is kint sportolni, de legyünk óvatosak!

Vigyázzunk az egészségünkre!

Ha mégis kinti sportolásra adjuk a fejünket, legyünk nagyon óvatosak. Ne öltözzünk be télikabátba, ha tudjuk, hogy öt perc múlva ki fogunk melegedni. Indulás előtt ellenőrizzük, hogy minden rendben van-e. Léteznek speciális téli, kinti sportolásra készített ruházati termékek, érdemes lehet belőlük bevásárolni. Jó, hogyha megfelelő sportpólót (technikai mezt) viselünk és hozzá való nadrágot, így elkerülhető, hogy a hideg ellenére túlságosan is beleizzadjunk a holminkba, és megfázzunk. Ezek csupán pár ezer forintos kiadások, a gyógyszerek drágábbak lehetnek…

Vigyázzunk a havas, csúszós utakon, kalkuláljunk a velünk nem foglalkozó autósokkal, gyalogosokkal, más járművezetőkkel, hogy nehogy bajunk legyen. A téli időszakban a sportolóknak különösen figyelniük kell a testi épségükre, mivel nem mindenki képes szabályszerűen közlekedni. (Ez persze nyáron is így van, de télen különösen)

Szedjünk vitaminokat, fogyasszunk több zöldséget, gyümölcsöt. A téli időszak egyet jelent a családi találkozókkal, a Karácsonnyal, igyekezzünk nem enni-inni állandóan decemberben.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: