Hőszigeteléssel a penész ellen

Legtöbbször a hőszigetelés penészedésre való serkentő hatásáról olvashatunk, azonban éppenhogy elkerülhetően a penészedések, amennyiben megfelelő szigetelőanyagokkal, megfelelő technikával és igazi szakemberekkel végeztetjük a szigetelési munkálatokat.

A penészedések leggyakrabban hőhidak mentén jelennek meg, ám amennyiben nem jelentkezik jelentős hőmérsékletkülönbség, nincs páralecsapódás, ezáltal nem alakul ki ideális tenyésztalaj a penészgomba spórái számára.

Mit tudunk a penészről?

A penészgombák több száz fajtából álló csoport, melynek tagjait az életmódjuk és megjelenésük miatt sorolják egy csoportba. Bolyhos küllemüket a rendkívül nagyszámú spóratartóiknak köszönhetik, melyekből rengeteg spórát juttatnak a levegőbe, így rohamosan szaporodnak és mindenhová eljutnak. A természetben mindenhol megtalálható a penészgomba spórája.

A házi por egy részét is ez teszi ki. Problémát akkor okoznak, mikor egyes fajok táptalajt találnak maguknak nedves felületeken, ételeken. A penészgombák közül számos kimondottan káros típust ismerünk, de nagyon sok fajtáját használja az élelmiszeripar és a gyógyszeripar is.

penesz

A penészgombák sajátossága, hogy a velük érintkezésben kerülő szerves anyagokat lebontják, így idézve elő az élelmiszerek megromlását vagy az épületek falainak, szerkezeti elemeinek meggyengülését. A levegőbe került spórák allergiás reakciókat válthatnak ki, egyes típusok neurológiai betegségekhez vagy akár halálhoz is vezethetnek.

A megfelelő hőszigetelés sokat segít egy penészedésre hajlamos épületen. A penészedést a nedvesség segíti, így a nedves, párásodó falak, burkolatok kiváló táptalajul szolgálnak a mindenhol jelen lévő spóráknak, melyek napok leforgása alatt kiterjedt gombateleppé nőnek és ontják spóráikat. A megfelelő hőszigetelés a hőhidak mérséklésével, az épület belső hőmérsékletének növelésével segít. A hőhidak mentén szokott párásodás jelentkezni elsőnek. Amennyiben nincs akkora páralecsapódás, a falak könnyebben kiszellőznek és maradnak szárazon, főleg, ha belülről melegebb hőmérséklet éri őket.

A rossz minőségű vagy rosszul felszerelt szigetelés párásodást okozhat, ezért fontos, hogy mindig a faltípusunknak és az épület jellemzőinek megfelelő, jó minőségű, ellenőrzött anyagból, profik segítségével készüljön a szigetelés. A szellőzés biztosítása a megfelelő hőtartás együttesen fontosak.

További információ: www.fujhatoszigeteles.hu

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: