A nem kezelt fogínygyulladás a fog elvesztéséhez vezethet

Felmérések szerint a magyar lakosság 76%-át érinti a fogínygyulladás. Egy teljesen egészséges fogíny rózsaszínű, nem érzékeny és takarja a fogaink tövét. Gyulladás esetén ez a szín sötétebbé, akár vörössé válhat, megduzzad, és érzékeny lesz. Ekkor már evésnél, illetve fogmosás közben felléphetnek fájdalmas, véres pillanatok. Ennek a betegségnek is különböző stádiumai vannak. Lehet az egészen enyhétől a legsúlyosabb is a gyulladás mértéke.

Ha idejében felkeressük az orvosunkat, akkor a fogak minden esetben megőrizhetőek, az íny maradandó károsodás nélkül is meggyógyul. Minél hamarabb felkeressük az orvost, annál kevesebb ideig kell együtt élnünk ezzel a kellemetlen betegséggel. Viszont ha félvállról vesszük a gyulladást, az egy idő múlva fogíny sorvadáshoz vezethet, ami miatt elveszíthetjük fogainkat. Semmiképp nem éri meg halogatni a kezelést.

Hogyan kezelhető a már kialakult gyulladás?

allergia

Első lépésként az orvos eltávolítja a fogkövet és felpolírozza a fogainkat. Ezzel egyszerre a fogkő okozta elszíneződést és a kellemetlen szájszagot is tudják eltüntetni. Ha a betegség nem túl súlyos akkor a későbbiekben helyesen betartott fogmosási technikával a panaszok meg fognak szűnni akár 3-4 héten belül. Érdemes erről a technikáról, vagy egyéb más szájhigiénés módszerről felvilágosítást kérni az orvostól.

A baktériumok képesek behatolni a fog és gyulladt fogíny közé, úgynevezett tasakként tovább szaporodni ott. Ekkor még a folyamat megállítható megfelelő kezeléssel. Ez a kezelés ilyenkor már külső és belső gyógymód. A kombinált eljárás során gyógyszeres kezelés és helyi ecsetelés, tisztításra számíthatunk.

Súlyosabb mértékű gyulladás esetén szükséges a mély tisztítás is. Ilyenkor az orvos egy kis bemetszést ejt az íny felületén, és eltávolítja a gyulladt szöveteket. Majd antibiotikumos és fulladáscsökkentő anyaggal kezeli a sérült területet. Természetesen a rendelőben történő kezelés mellett z otthoni ápolás, megelőzés is nagyon fontos. Ajánlott napi szinten a fogselyem, köztisztító kefe és a szájzuhany használata is.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: