A durva erotika atyja, de Sade márki

A botrányos életű francia író és filozófus, Donatien Alphonse François de Sade néven született 1740-ben Párizsban. A szexuális élet szabadságáért küzdött és különösen gyűlölte, ha ezen a téren szabályozni próbálták. Tanai és tettei miatt egymás után öt politikai rendszer is elítélte, a börtönök rendszeres látogatója volt.

Fő életművének a szexualitás és a fájdalom közötti kapcsolat kutatását tartotta, munkásságának őrzője a nevéből megalkotott szadizmus szavunk. De ki is volt ő valójában? Korszakalkotó zseni, vagy szadista elmebeteg? Alábbi cikkünkben magyarázatokat keresünk de Sade márki zavaros viselkedésére.

Züllött gyermekkor

Öt éves koráig normálisnak mondható családi kötelék között élt, 1745-ben azonban nagy változásokon ment keresztül. Miután az édesapját követnek nevezték ki, a fiú a nagybátyjához került. A férfi rossz választásnak bizonyult, mivel alkalmatlan volt egy gyermek nevelésére. Szabadelvű, gátlások és kötöttségek nélküli élete befolyással volt a fiatal de Sade márki szellemi fejlődésére.

Kötelezettségekkel teli ifjú kor

Mire a szülei észbe kaptak, a fiatal fiú visszafordíthatatlan lelki sérüléseket szenvedett. Ennek ellenére megpróbált helyénvaló életet élni, katonának állt és hadnagyi rangot szerzett. Abnormális viselkedését egy ideig sikerült is titokban tartania, de az apja örömére megkötött kényszerházassága végleg kihozta a béketűréséből. Felesége tudta nélkül házat vásárolt, ahol aztán kénye és kedve szerint kísérletezhetett szeretőivel.

A botrányok kezdete

orgazmus

A márki különc és fájdalmas szokásai nem minden prostinak imponáltak. Az első komolyabb ügy akkor robbant ki, amikor az egyik hölgy szadista módszerei miatt feljelentte a férfit. Ezt még egy viszonylag elviselhető büntetéssel megúszta, de el kellett hagynia Párizst. Nem sokkal később azonban visszatérhetett, de felügyelőt neveztek ki mellé. Mindez mit sem számított a márkinak, ott folytatta beteg életét, ahol abbahagyta. Főleg színésznőknek udvarolt és állítólag egy lovat is bántalmazott.

Felesége nem akart tudomást venni férje tébolyult szokásairól, több gyermeket is szült de Sade márkinak. A férfi közben súlyosan elvert egy örömlányt, ezért börtönre ítélték. Onnantól kezdve vagy elzárták elmebetegségre hivatkozva, vagy száműzetésben élt vidéki birtokán.

Az orgiák és a szodómia rabságában

Nyílt titok volt, hogy a márki rendszeresen tart otthonában orgiát a vendégei számára. Az egyik ilyen alkalom viszont nagyon rosszul sült el, a márki ugyanis a szexuális vágy fokozására ”bájitalt” kevert, amitől rosszul lettek a nála tartózkodó hölgyek és urak.

Mi a teendő, ha baj van az ágyban? Itt találod a megoldást

Ezután a bíróság halára ítélte, de egy kis segítséggel sikerült Itáliába menekülnie. Végül elkapták, de a kivégzés helyett újfent börtönbe szállíották. És megint kezdődött minden előről. Megszökött, lányokat korbácsolt, elkapták, bezárták, lelépett és így tovább.

1794 nyarán szentséggyalázás és szodómia vádjával ismét halálra ítélték, de a francia forradalom megmentette az életeté. Robespierre kivégzése miatt a márkival szó szerint senki sem törődött, sőt, nem sokkal ezután szabadon távozhatott. 1801-ről haláláig elmegyógyintézetben élt, de természetesen ott sem mondott le a testi örömökről.

Elmélete

A márki filozófiájának központjában egy gondolat állt: a testi ösztönök irányítanak mindent a világban. Maga is ennek szentelte alá az életét. Szerinte az állatokat és az embereket egy dolog különbözteti  meg egymástól, ez pedig az élvezet. Azt is kijelentette, hogy minél fájdalmasabb a szex, annál élvezetesebb is. Mármint szerinte…

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: