A kéjsóvár rómaiak

Az Ókori Róma történelméből számtalan olyan história maradt fenn, amely buja orgiákról, nemi erőszakokról, és szexuális perverziókról számolnak be. Bár a birodalom határain belül törvényileg is szabályozott, szigorú erkölcsi normák léteztek, valójában ezek a regulák sokszor még a császárokat sem hatották meg különösebben.

A szaftos témák az akkori történetírókat sem hagyták hidegen, így nekik köszönhetően ma is betekintést nyerhetünk a rómaiak hálószobáiba.

Róma és a szex viszonya

A rómaiak testi örömökhöz való viszonyáról már a város alapítása körüli időkből is kaphatunk egy kis ízelítőt. A szabin nők elrablása sokak által ismert történet. A fáma szerint az építkezések miatt szinte csak férfiak lakták a várost. Ezért Róma akkori vezetője, Romolus a szomszédos szabin néptől asszonyokat kért, cserébe pedig szövetséget ajánlott. A szabinok jött-ment népnek tartották a rómaiakat és nem szándékoztak velük egyezségre lépni. Bosszúból Romolus parancsot adott a szabin nők elrablására. Állítólag a római ifjak elég vonzóak voltak, így nem is elrablásról, inkább csábításról lehetett szó.

Bár volt egy általánosan elfogadott, alapvető felfogásuk, miszerint a szexuális élet a magánszféra keretei közé való, mégis rengeteg fennmaradt irodalmi és művészeti alkotásban lehet nyílt szexuális utalásokat találni. Ez az kettősség az erkölcsi piedesztálra emelt Róma és annak valódi arca között húzódik. Ezt jelzi, hogy a morális tanítások mellett olyan szaftos pornográf művek is születtek, amelyekben például az élvezetes szexhez vezető különféle pózokat írják le. Sőt, prostiknak külön oktató tankönyvek is napvilágot láttak. Mindezt persze úgy, hogy a szemérmesség álcája mögé vonták a várost.

korkulonbseg

Ráadásul a borbélyházak, amelyek a későbbi korokban is főleg rejtett sikátorokban létesültek, a Római Birodalomban nem egyszer kaptak központi helyet maguknak. Ilyen volt például a pompeji bordélyház is. A falán látható festmények pontosan jelezték, mi is folyik az épület falain belül. Már, ha valakinek voltak kétségei ezzel kapcsolatban.

A züllöttség kifejezői

Hogy mennyire is volt romlott a város, jól jelzik az erkölcstelenség különféle formáira használt kifejezéseik. Hosszú lenne ezekről órákig értekezni, ezért csak néhányat emeltünk ki a sok közül. Az irrumator olyan férfi volt, aki orálisan kényeztetette magát egy másik férfival. A stuprum a házasságtörést jelentette, de nem akárkivel. Vagy özvegyasszonnyal vagy fiatal, még hajadon lánnyal.

A prosti szavunkat is Rómának köszönhetjük. A prostibulum olyan nőt jelentett akkoriban, aki önmagát mutogatta a férfiaknak. Az adulterium pedig magát a házasságtörést jelentette, amelyet persze akkoriban sem néztek túl jó szemmel.

Botrányos pletykák

Az állítólag roppant erkölcsös Augustus császár mindent megtett, hogy a várost jó útra térítse. Persze maga sem mindig tartotta be azokat a tanokat, amiket hirdetett, de ez cseppet sem volt zavaró. Lányáról, Júliáról olyan pletykák keringtek, miszerint azon az emelvényen bujálkodott, ahol nem sokkal korábban az apja papolt a morális téziseiről.

Durva történetek születtek Heliogabalus császár életéről is. Nagyon fiatalon, 15 éves korában már Róma császára lett, de nem tudta belopni magát az emberek szívébe. 18 évesen merénylet áldozata lett.

Homoszexualitását nyíltan vállalta, így sokan gyűlölték és alkalmatlannak tartották az uralkodásra. Szerette a testi örömöket és nem tudott lemondani róluk. Állítólag orvost is keresett, aki női nemi szervet is tud csinálni neki. Persze, lehet, hogy csak rosszindulatú pletyka volt, mindenesetre számos, ehhez hasonló mendemonda keringett még róla.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: