Amit a nyilvános mosdókról tudni érdemes

Nincs olyan, akivel nem fordult volna elő, hogy nyilvános illemhelyre kellett betérjen egy fordulóra. Persze mivel sosem lehet tudni, ki volt előttünk, a legtöbb ember próbálja könyökkel és lábbal zárni-csukni az ajtókat, fel vagy lehajtani a deszkát, ha arra kerül a sor. Ez nem ciki, jobb, ha tényleg vigyázunk, 100-an is lehettek előttünk.

Erre a dologra a kutatók is felfigyeltek, hát megvizsgáltak, mivel áll szembe a nyilvános illemhely használó.

Nem a deszka

Tudják, vagy sem, nem az ülőke a legveszélyesebb hely a kórokozók tekintetében. Ha már ott vagyunk és szeretnék lehúzni a wc-t, mindig zárjuk le a fedőt, hiszen négyzetcentiméterenként több száz székletbaktérium kerül az ülőke felszínre, de még ennél is több a levegőbe. Hihetetlen, de a vécétől akár 1,5 méter távolságra is. Ezért nem véletlen, hogy a kabinban milliárdnyi baci található. Jason Tetro /mikrobiológus/ azt nyilatkozta, hogy egy gramm fekáliában a bacik aránya egy a százbillióhoz, azaz nem jelent nagy veszélyt, inkább undorító.

Amit a nyilvános mosdókról tudni érdemes

Amit a nyilvános mosdókról tudni érdemes

Az ember, ha teheti fertőtlenítő ronggyal jár mosdóba nyilvános helyen, letörli a deszkát „jól megteríti az asztalt”. Jó tipp, ha lecsukás és öblítés előtt bedobunk egy kis toalettpapírt a wc-be, ezzel is megakadályozzuk, hogy öblítéskor bacik repüljenek a csésze szélére. Van még más trükk is. Ha lábban vagy valamilyen zsebkendővel nyomjuk meg a gombot a művelet elvégzéséhez, az sem árt, ha addig visszatartjuk a lélegzetünket, ugyanis a szennyvíz finom permet formájában is távozik. Praktikus ezért fertőtlenítő zselét tartanuk magunknál vagy fertőtlenítő rongyot.

A kézmosás

Amint az elején írtam, nem a toalett a legveszélyesebb baci-hely. Sokkal nagyobb az esélye a bacival való találkozásnak a mosdókagylónál, mint a wc-ben. Mivel nem mindenki retteg a toalett veszélyeitől, azok nyugodtan megfogják a bacis deszkát, gombot, úgy gondolván, majd úgyis alaposan kezet mosnak. Na, ők azok, akik a csaphoz viszik a wc-bacikat. A szépen lemosott kezükről közben átvándorolnak a kagylókra és csapokra. A szennyezett kezével megfogja a csapot, majd megmossa a kezét, utána megint megfogja a csapot hogy elzárja. Hát, nem tett sokat a fertőzés ellen. Jó esetben szenzoros csappal állunk szemben. A megfelelő kézmosás is csak akkor ér valamit, ha meleg vízzel 20 másodpercig szappannal mossuk, majd öblítjük le kezünket, majd papírtörlővel zárjuk el a csapot. Ha elhagyjuk a mosdót, a kilincset érdemes akkor is papírtörlővel nyissunk.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: