Az infraszauna alapjai, avagy így kezdjük el a használatot

Nincs annál jobb érzés, mint amikor a 40 perces szaunázás után kilépünk a kabinból. Nyugodtabbak és kipihentebbek lettünk, az izomfájdalmak megszűntek, a stressz a méreganyagokkal együtt elpárolgott. A hagyományos szaunázás azonban nem mindenkinek hasznos, mivel a benti hőmérséklet nagyon magasnak számít.

Az úgynevezett finn szauna jellegzetessége, hogy a kályhába elhelyezett kövekre vizet locsolnak, így a 75 fokos levegőben 22 százalékos páratartalom is lehet. Egyes helyeken illóolajokkal növelik tovább a páratartalmat.

De mi történik akkor, ha valaki nem bírja ezt a meleget és zavarja a pára? Ma már választhatjuk meg, milyen infraszauna az, amire szükségünk van, ami a hagyományossal ellentétben nem melegíti fel a levegőt körülöttünk. Az infravörös sugarak közvetlenül a testre hatnak, belülről melegítenek fel. A kabinokban általában 50 fok körül alakul a hőmérséklet, ami lényegesen kényelemsebbé teszi a relaxációt, hiszen a 100 fok egyes esetekben megterhelő lehet.

Tanácsok a kezdő szaunázóknak

Vannak azonban bizonyos alapvető szabályok, amit még a szaunázás előtt ismerni kell. Első használat előtt válasszuk az alacsonyabb intenzitást, hogy a szervezet könnyebben hozzászokjon. A tapasztalatok azt mutatják, hogy a felhasználók nem szoktak 45 percnél többet eltölteni benn, úgyhogy nyugodtan kezdhetjük 15 perccel.

Mielőtt a kabinba ülnénk, fogyasszunk el egy jó nagy pohár vizet. Ha érzékenyek vagyunk a melegre, akkor közben is érdemes időt szakítani az ivásra. Első a hidratáltság.

Rosszullét esetén azonnal hagyjuk ott a szaunát

stresszoldo

A szaunában eltöltött percek után mindig pótolni kell a vizet és az ásványi anyagokat.

A szaunázás egyik alapszabálya, hogy mindig tegyünk magunk alá egy törölközőt, ami felfogja az izzadságot.

Érdekes, hogy ha például klausztrofóbiában szenvedünk, akkor nyitott ajtóval is szaunázhatunk, mivel az infrasugarak nem a levegőt melegítik, hanem a testet. Persze, ilyenkor mindig figyeljünk a többiekre is, nem mindenki szokott rajongani az ötletért.

A hosszú szaunázás után kerüljük a hirtelen felállást, mert ezzel csökkentjük a szédülés kockázatát.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: