Tudtad-e, hogy a kevés alvás elhízáshoz vezethet?

Az elhízásnak vagy a fogyókúra sikertelenségének számos oka lehet. Ezek az okok lehetnek szervi, hormonális vagy épp lustaságból fakadó dolgok, de még a kevés alvás is közrejátszhat. Igen, ha valaki nem elszik eleget, a sok kellemetlen tünet mellett még az elhízás kockázatával is számolnia kell.

A napunk jelentős részét ébren töltjük, ilyenkor tápanyagokat viszünk be, energiára van szükségünk a működéshez. A regenerálódáshoz viszont alvás szükséges, mely közben szintén égetünk kalóriákat, de koránt sem olyan mértékben, mint ébrenlétünk során. Az embernek átlagosan 6-8 óra alvásra van szüksége. Ennél életvitelszerűen kevesebbet vagy többet aludni egészségtelen.

Elhízás ellen fogyókúra:

Hosszabb ébrenlét, több idő evésre

Ha a nap huszonnégy órájából csak négy vagy öt órát szánunk alvásra, máris tizenkilenc-húsz óra áll rendelkezésünkre a táplálkozáshoz. Értelemszerűen, ha többet vagyunk ébren, többször éhezünk meg, de míg enni azt álmosan is lehet, az esti vagy hajnali órákban a legtöbben nem kompenzálják ezt mozgással, így a bevitt kalóriák szépen elraktározódhatnak. A komoly éjszakázások esetében az ébren maradáshoz energiaitalok, kávék és nassolni valók szükségesek a legtöbb embernek, így a fölösleges kalóriabevitel pont a legrosszabb órákban bombázza testünket. Mi lehetne ennek a következménye, ha nem elhízás? Nos igen, egyéb egészségügyi problémák is, melyekről hosszanak írhatnánk még.

Kevesebb zsír ég, ha kevesebbet alszunk

Egy Amerikában végzett felmérés szerint, melynek eredményét az American Journal of Clinical Nutrition szaklap hozta le, a kevesebbet alvós sokkal kevesebb zsírt égetnek, mint eleget alvós társaik. A felmérésben egy csoport férfi vett részt, aki első este tizenkét órát aludtak, majd a rákövetkező estén nem aludhattak egyetlen percet sem és reggel egy kalóriadús reggelivel fogadták őket.

Tudtad-e, hogy a kevés alvás elhízáshoz vezethet?

Tudtad-e, hogy a kevés alvás elhízáshoz vezethet?

Mindkét nap megmérték a férfiak átlagos kalóriafelhasználását, és az eredmény meglepő lett. Alvás nélkül a puszta létezés 5%-kal kevesebb kalóriát vesz igénybe. Étkezések után is megmérték az energiafelhasználást, ami szintén az alvás mellé teteti voksunkat, hiszen több alvással több energiát használunk. Nem kicsivel többet, hanem 20%-kal többet, ami azért komoly különbség.

Kevés alvás, erősebb evés utáni vágy

Valószínűleg mindenki tapasztalta már, hogy egy rossz éjszaka, esetleg álmatlanul töltött éjjeli órák után folyamatosan enne, inna. Ez általánosan így van, az aki kevesebbet alszik, erősebben sóvárog az étkezés iránt. Az esetek túlnyomó részében a vágy nem marad kielégítetlenül, a keveset alvó ember többet eszik, ebből pedig egyenesen következik az elhízás.

Mindebből jól látszik, hogy fogyókúra alatt kiemelkedően fontos a megfelelő mennyiségű alvás, melyre egész életünk során érdemes törekedni és nem csak az ideális alak megtartása céljából. Testnek, léleknek és szellemnek egyaránt szükséges az elegendő pihenés.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: