Nulla rezsis (passzív) házak

Aki energiatakarékos, kényelmes, megfizethető és környezetbarát megoldást keres otthona építésekor, bizonyára találkozott már a passzívház fogalmával. Ez nem egy márkanév, hanem egy bárki által alkalmazható építési koncepció, ami már kiállta az idő próbáját.

– írja a passipedia.org.

A passzívházak tulajdonságai

A passzívházak a fűtéssel és a hűtéssel kapcsolatban akár 90 százalékkal kevesebb energiát használnak, mint a tipikus épületek, ezzel pedig több mint 75 százalékos költségmegtakarítást érnek el. A passzívházak nagy előnye a kényelem, és az innovatív technológiák, melyek például a bent tartózkodók testhőjét vagy az épületbe bejutó nap hőjét használják fel a fűtésre.

A kulcs persze itt is a jó szigetelés, igaz ez a nyílászárókra is, amelyek segítenek a hő épületben tartásában. A szellőzőrendszer folyamatosan friss levegőt biztosít, anélkül, hogy szellőztetni kellene, a huzat ugyanis mindig együtt jár valamennyi hőmérséklet-csökkenéssel.

olcso

A passzívházak esetében már a tájolásnak is igen nagy szerepe van, tehát a tervezési szakaszban igen sok mindent át kell gondolni. Például kerülni kell a speciális formákat, kiugró felületeket, a nyílt falfelületek csökkentésével rengeteg energiát lehet megtakarítani.

Építkezés kész elemekből

Egy ház építésének három fázisa van, a ház tervezése, az építkezés és az építkezés utáni időszak. Fontos, hogy mindegyik alaposan meg legyen tervezve, persze a hangsúly a tervezésen van, az előkészületek során ugyanis sok olyan döntést meg kell hozni, melyek hosszú távú hatásokkal bírnak.

Ezek egyike, hogy milyen anyagból épüljön fel a ház. A hagyományos téglaépítés mellett hazánkban is egyre népszerűbbek a könnyűszerkezetes házak. Melyek esetében a szerkezeten kívül arra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, hogy miből készülnek az épület falai. A modern megoldások hívei a hagyományos SIP-lapok helyett ma már speciális, környezetbarát, magnéziumoxid lapokat is választhatnak.

A VarioSIP technológia része ez a tűzálló, vízálló, deformálódásmentes építőanyag, ami környezetbarát választás, ellenáll a penésznek és a gombáknak, mindemellett tartós és esztétikus is egyben.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: