Örök dilemma: fa vagy műanyag ablak legyen a tetőtérben?

Amikor az ablakcsere felmerül, akkor adja is magát az örök dilemma, amit mindenki feltesz magának ilyenkor: milyen ablakot válasszunk? Fa vagy műanyag legyen? A kérdést persze sokan eldöntik annyival, hogy legyen műanyag, mert olcsó, vagy legyen fa mert eddig is az volt. A tévhitek is sokakat befolyásolnak.

A penész például a műanyag ablakok mumusa, a tetőtérben pedig különösen, de sokan a gázfűtésnél aggódnak, hogy nem szellőzik megfelelően az ablak, és csak a fa jöhet szóba. A fa ablakok esetében sokan tartanak a karbantartástól, de sokak hiszik még mindig, hogy tetőtérbe nem is lehet faablakot választani.

Ezek a tévhitek sokakat befolyásolnak, amivel persze nincs gond, mert a fa és a műanyag ablak is jó megoldás lehet, de érdemes a választás úgy meghozni, hogy az a valós igényeinket tükrözze, ne pedig pletykákra alapozzuk a választást.

A műanyag ablakok manapság nagyon népszerűek a kedvező áruk miatt, a fa ablakok viszont lényegesen tartósabbak lehetnek, így ritkábban lesz szükség cserére. De hogy kinek melyik a jó megoldás az egyéni igények és ízlés kérdése. Hogy jó döntést hozhassunk, vannak tényezők, melyeket számításba kell venni, és kérdések, melyeket fel kell tenni magunknak. De melyek is ezeket?

Tényezők, melyeket figyelembe kell venni

famu

Először is gondoljuk végig, hogy mekkora kerettel rendelkezünk. Az árak mindig meghatározóak, így ez a tényező sokszor a leglényegesebb a döntés szempontjából. Azt sem árt számításba venni, hogy milyen ablak volt fent eddig, és hogy most hány ablak kerül majd cserére. Lehet, hogy most csak a tetőtéri ablakokat cseréljük, és nem az összes ablakot, viszont esztétikailag nem biztos, hogy szép, ha a régi ablak mind fa, az új pedig műanyag.

Amennyiben műemlékvédelmi épületről van szó, akkor az örökségvédelmi hivatal jóváhagyására is szükség lesz. Amit pedig szintén számításba kell venni a döntésnél, hogy a fa ablakok esetében pár évente felületkezelésre lesz szükség, melyet ha elmulasztunk, akkor a fa vetemedni, korhadni fog, így hamarabb lesz szükség cserére.

Kukkants bele a következő hírekbe is..

Hozzászólás írása

A következő HTML tag-ek és tulajdonságok használata engedélyezett: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Biztonsági kérdés: